Wykonanie
Kolejna
sałatka;) Chyba tylko je ostatnio przygotowuję, bo jeszcze żyję na słoikach od Pani Jadzi;)Mam gołąbki,
kapustę z
pomidorami, bigos, strogonow i 5 słoiczków
kiełbasy słoikowej;) normalnie oszczędzam, jakbym już nigdy miała jej nie dostać;POgólnie
sałatka miała być zrobiona na piątkowa wigilię ale, że dyżur trwał do 18 z minutami a o 19 startowała impreza to wiecie....
Mięso zamroziłam,
kapustę i
paprykę wsadziłam do lodówki i postanowiłam, że przygotuję ją sobie na początku tego tygodnia;)Swoją przygotowywałam chyba ze 3
razy w mniejszych salaterkach ale przepis podaje na jedną wielką porcję na 8 osób spokojnie;)
Składniki
kapusta pekińska - średniej wielkości
cebula (może być czerwona) 2 sztuki
papryka 2 duże czerwoneduża puszka
kukurydzyogórek konserwowy/luksusowy - 1/2 słoika
pierś z kurczaka - ok 700g-1kg
przyprawa do gyrosumajonezketchupPrzygotowanie:
Mięso opłukać, oczyścić z błon, pokroić w drobna kostkę. Włożyć do salaterki, posypać
przyprawa do gyrosa i odrobiną
oleju lub
oliwy z oliwek. Wstawić na 1h do lodówki,. następnie wyjąć z lodówki i usmażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.
Kapustę umyć, pokroić w paski.
Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie paseczki.
Paprykę umyć, wyjąc gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę.
Kukurydze odcedzić.
Ogórka pokroić w drobna kostkę.Do salaterki wrzucić
kapustę,
cebulę,
kukurydze,
paprykę,
ogórka i gyros.Wymieszać
majonez z
ketchupem. Ja mieszam 8 łyżki
majonezu i 5-6 łyżek
ketchupu. Posmarować sosem wierzch sałatki.
Sałatkę jak każda warstwową nakłada się od góry do samego
spodu. Można ją jeszcze posypać czymś do pochrupania;P ja używam
prażoną cebulką;)Smacznego;)