Wykonanie
Bułeczki upiekłam, bo jak zwykle nie miałam
pieczywa, Była późna
pora. Miałam lenia i było zimno, ale piec oczywiście chetnie, na to lenia nie mam;)

Składniki na 12 sztuk:40dag
maki1 opakowanie
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli20dag tłustego
twarożku1 pęczek
zieleniny(
natka,
koperek,
szczypiorek itp)6 łyżek
sezamu1/2 szklanki
mleka1 łyżka
margaryny do wysmarowania formy4 łyżki
mleka skondensowanegoPrzygotowanie:
Mąkę (1-2 łyżki odłożyć) i proszek przesiać do miski. Posolić, dodać roztarty widelcem
twarożek.
Zieleninę opłukać, osuszyć i drobno posiekać, dodać
rzem z
sezamem. Wyrobić gładkie ciasto, stopniowo dodając
mleko.Z ciasta uformować wałek o średnicy 8cm, pokroić na 12 części. Rekami oprószonymi
mąką formować okrągłe bułeczki, każdą z wierzchu naciąć na krzyż.Blachę natłuścić, ułożyć
bułki, posmarować je
mlekiem skondensowanym, po czym wstawić do piekarnika. Piec 20-25min w temp 200st. C. Bułeczki najlepiej smakuja świeże, posmarowane lekko osolonym
masłem.