Wykonanie
Druga
sałatka na moje imieniny ;)Tym razem długo nie myślałam, kupiłam kawałek
szynki konserwowej,
sera zółtego i świeże warzywa.Podobno
sałatka smakowała lepiej następnego dnia niż wieczorem, bo się nie przegryzła ale mi nie udało się jej skosztować w takim wydaniu, za szybko ją zjedzono;)
Składniki:1 op.
makaronu tricolore (dowolny, u mnie kolanka)20-30dkg
szynki konserwowej w kawałku20-30dkg
żółtego serapapryka czerwona lub żółta
ogórek zielony duży
pomidor 2-3 sztuki średniej wielkości1/2 pęczka
natki z
pietruszkimajonezsól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli nie lubicie al dente to nie rozgotujcie go za bardzo, bo
sałatka zamieni się w pastę;) Odcedzamy i studzimy.
Szynkę i
ser kroimy w kostkę, najlepiej grubą.
Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (grubą).
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w gruba kostkę.
Pomidora myjemy, przekrawamy i wykrawamy nasiona, one nam są niepotrzebne. Kroimy w grubą kostkę.
Natkę płuczemy i szatkujemy, może być grubo, drobno to zależy od was ;)Do dużej miski wrzucamy
makaron, pokrojone warzywa, doprawiamy
sola i
pieprzem, dodajemy
majonez i wszystko mieszamy.
Sałatka musi się schłodzić i przegryźć ok 2-4h w lodówce najlepiej przykryta folią spożywczą aby nei przeszła zapachami z lodówki.Smacznego ;)