ßßß
Składniki:1 op. makaronu tricolore (dowolny, u mnie kolanka)20-30dkg szynki konserwowej w kawałku20-30dkg żółtego serapapryka czerwona lub żółtaogórek zielony dużypomidor 2-3 sztuki średniej wielkości1/2 pęczka natki z pietruszkimajonezsól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Jeżeli nie lubicie al dente to nie rozgotujcie go za bardzo, bo sałatka zamieni się w pastę;) Odcedzamy i studzimy.Szynkę i ser kroimy w kostkę, najlepiej grubą.Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę (grubą).Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w gruba kostkę.Pomidora myjemy, przekrawamy i wykrawamy nasiona, one nam są niepotrzebne. Kroimy w grubą kostkę.Natkę płuczemy i szatkujemy, może być grubo, drobno to zależy od was ;)Do dużej miski wrzucamy makaron, pokrojone warzywa, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy majonez i wszystko mieszamy.Sałatka musi się schłodzić i przegryźć ok 2-4h w lodówce najlepiej przykryta folią spożywczą aby nei przeszła zapachami z lodówki.Smacznego ;)