Wykonanie
Dziś chcę Wam przedstawić przepis na torcik. Tort piekłam wraz z moją kochaną mamą i babcią. Bez nich napewno by mi nie wyszło bo ja ogólnie to jestem beztalencie jeśli chodzi o ciasta. Ale
powiem tyle wyszedł bosko i był pyszny :) Tort był na urodziny mojej córci!!! Dziękuję Kochane Mamusiu i Babciu.Przedstawiony tort jest na ok. 20 osób. Średnica tortownicy to 30 cm.

Potrzebne będzie:I
Biszkopt:7 jaj7 łyżek
cukru9 łyżek
mąki + 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaII
Biszkopt:7 jaj7 łyżek
cukru7 łyżek
mąki + 1 łyżka
kakao + 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJaja z
cukrem ucieramy długo na puszysty krem. Następnie dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia (i
kakaem w II
Biszkopcie).
Biszkopty pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nastawionym na ok. 180 stopni. Jeśli nie jesteście pewne czy jest gotowy to sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Wbijamy patyczek w ciasto i jeśli patyczek jest suchy to ciasto jest upieczone. Jeśli wilgotny to potrzebuje jeszcze chwili.
Biszkopty na tort możecie upiec dzień wcześniej.MasaPotrzebne będzieI masa śmietanowa750 ml
śmietanki kremówki4
śmietan fix Dr Oetker10 dag
cukru pudru1 puszka
ananas - drobniutko pokroićUbijamy
śmietanę kremówkę. Następnie dodajemy
cukier oraz
śmietan fix. Gdy będziemy przekładać nią
biszkopta na górę układamy
ananasa drobno pokrojonego.

II masa orzechowa15 dag mielone
orzechy włoskie1/2 szklanki
mleka3 łyżki
cukru2 kostki
masła2 kieliszki
wódki bądź
spirytusuOrzechy należy spażyć w 1/2 szklance
mleka połączyć z
cukrem. Następnie studzimy
orzechy.2 kostki
masła ucieramy i stopniowo dodajemy jeszcze lekko ciepławe
orzechy. Pamiętajcie bardzo powoli dodawać po 1 łyżce. Na koniec dodać
alkohol.
Biszkopty przecięć na pół (pomóżcie sobie nitką). Mamy 4 kawałki 2 białe i 2
kakaowe biszkopta. Teraz od Was zależy który pójdzie na dół i jakie masy po kolei będziecie dawać. Ja zaczęłam od orzechowej i wykańczałam białą. Na białej
pisałam napis (pisakami cukrowymi Dr Oetkera). Oczywiście ozdoby i wykończenie zależy od Was. Ja boki
tortu obsypywałam wiórkami kokosowymi, ale możecie także użyć
płatków migdałowych bądź startej
czekolady.