Wykonanie
Dziś podam Wam przepis na super szybkie i smaczne ciasto. Ciasto nosi nazwę Wiewiórka, ciocia podała mi przepis, który znalazła w gazecie. Naprawdę super. Idealne do niedzielnej
kawki :) Dobry pomysł do wykorzystania jako świąteczny wypiek dla odwiedzających Nas kolędników :)


Potrzebne będzie:4 średnie
jabłka5dag
rodzynek5 dag
orzechów włoskich lub dowolnych
bakalii4 łyżki
cynamonu1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenie1 łyżeczka
sody2-3 łyżki
kakao2
jaja1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju słonecznikowegoPrzygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Najlepiej aby była to antonówka albo szara reneta. Zasypujemy je 1/2 szklanki
cukru. Odstawiamy na 15 minut.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po około 15 minutach osączamy na sicie.
Orzechy włoskie drobno siekamy.Następnie po 15 minutach na
jabłka wykładamy w podanej kolejności odsączone
rodzynki,
orzechy,
cynamon, pozostały
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
kakao,
jajka,
mleko i
olej. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dokładnie wszystko mieszamy drewnianą łyżką.Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!!!