Wykonanie
Papier ryżowy to bardzo wdzięczny produkt w który możemy zapakować prawie wszystko, granicą jest tylko nasza kulinarna wyobraźnia, a raczej jej brak. Dziś sajgonki przygotowałam w wersji deseru z
jabłkami i
ryżem. Ekspresowy deser, który można przygotować w niecałe pół godziny. Podany na ciepło jest absolutnym niebem w gębie. Chrupiąca skórka
papieru ryżowego a w środku smak szarlotki z
cynamonem. Idealny deser na jesienne chłody.

1 opakowanie
papieru ryżowego (czyli 12 sztuk)3
jabłka1/2 szklanki
ryżu1/3 szklanki
orzechów włoskich drobno pokrojonych1/2 szklanki
rodzynek1 łyżeczka
cynamonu1 łyżka
masłaszczypta
solicukier do smaku.
olej do smażenia
cukier puder do posypaniaW garnku gotujemy 2 szklanki
wody ze szczyptą
soli, wsypujemy
ryż i gotujemy 12 minut na średnim ogniu. Następnie odcedzamy na sicie ale wcześniej należy sprawdzić czy
ryż jest dobrze ugotowany.W czasie gdy gotujemy
ryż, obieramy
jabłka ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Rozgrzewamy w rondelku
masło, dodajemy
jabłka smażymy około 5 minut, następnie dodajemy
rodzynki,
cynamon,
orzechy i
cukier do smaku, na samym końcu dodajemy
ryż i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Papier ryżowy należy zamoczyć na ok. 5 sekund w ciepłej wodzie, następnie nakładać masę
jabłkową wielkości
mandarynki i zawijać sajgonki jak kopertę, tak aby wszystkie brzegi zachodziły na siebie. Sajgonki smażymy na głębokim
oleju na złoty kolor. Trwa to ok 1 minuty z każdej strony.Proces smażenia należy cały czas kontrolować gdyż sajgonki szybko się palą.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.Zapraszam tu http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki