ßßß
Najlepsze naleśniki, tym razem w wersji owocowej – z prażonymi aromatycznymi jabłkami oraz rodzynkami i orzechami, a dodatkowo polane słodkim sosem karmelowym. To smakowite, słodkie danie czy raczej deser, umilą Wam jesienne popołudnia.Jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe dowiecie się z mojego sprawdzonego przepisu, który już długo gości na blogu – przepis na idealne ciasto naleśnikowe .Natomiast żeby zrobić nadzienie z prażonych jabłek możecie użyć jabłek prażonych gotowych, ale znacznie lepiej użyć domowych. By takie zawsze czekały w spiżarni, polecam przygotować je wcześniej na zapas – tutaj przepis jak zrobić domowe prażone jabłka do słoików .Naleśniki z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym - przepis na 6 sztukSkładnikiciasto naleśnikowe100 g mąki240 ml mleka2 jajka3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju1/3 łyżeczki solido posmarowania patelniniewielka ilość roztopionego masła klarowanego lub olejunadzienieok. 600 g jabłek prażonych, najlepiej z tego przepisuok. 35 g rodzynekok. 35 g orzechów włoskich lub laskowychsos karmelowy1/2 ilości z przepisu na domowy sos karmelowydo posypaniacukier puderWykonanieprzygotować sos karmelowy według tego przepisu . Do 6 naleśników potrzebne będzie około 1/2 porcji podanej w przepisie, natomiast łatwej przyrządzić całość (łatwej się miesza większą ilość karmelu), a resztę sosu wykorzystać do innych deserówskładniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządkupatelnie nasmarować masłem klarowanym lub olejem za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy. Można zostawić papierem i pomiędzy smażeniem naleśników jeszcze ze dwa razy przesmarować na szybko patelnierozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloruprażone jabłka podgrzać w garnku, a gdy będą gorące, to wymieszać z rodzynkami i posiekanymi orzechami na każdy naleśnik nakładać porcję jabłek prażonych i rozsmarowywać po całej powierzchni. Naleśnik zwinąć w rulonnaleśniki posypać cukrem pudrem i podać z sosem karmelowym

Przepis własny.Polub i bądź w kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także