ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym

Naleśniki z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym

nazwa

Wykonanie

Najlepsze naleśniki, tym razem w wersji owocowej – z prażonymi aromatycznymi jabłkami oraz rodzynkami i orzechami, a dodatkowo polane słodkim sosem karmelowym. To smakowite, słodkie danie czy raczej deser, umilą Wam jesienne popołudnia.
Jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe dowiecie się z mojego sprawdzonego przepisu, który już długo gości na blogu – przepis na idealne ciasto naleśnikowe .
Natomiast żeby zrobić nadzienie z prażonych jabłek możecie użyć jabłek prażonych gotowych, ale znacznie lepiej użyć domowych. By takie zawsze czekały w spiżarni, polecam przygotować je wcześniej na zapas – tutaj przepis jak zrobić domowe prażone jabłka do słoików .
Naleśniki z prażonymi jabłkami i sosem karmelowym - przepis na 6 sztuk
Składniki
ciasto naleśnikowe
100 g mąki
240 ml mleka
2 jajka
3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego lub oleju
1/3 łyżeczki soli
do posmarowania patelni
niewielka ilość roztopionego masła klarowanego lub oleju
nadzienie
ok. 600 g jabłek prażonych, najlepiej z tego przepisu
ok. 35 g rodzynek
ok. 35 g orzechów włoskich lub laskowych
sos karmelowy
1/2 ilości z przepisu na domowy sos karmelowy
do posypania
cukier puder
Wykonanie
przygotować sos karmelowy według tego przepisu . Do 6 naleśników potrzebne będzie około 1/2 porcji podanej w przepisie, natomiast łatwej przyrządzić całość (łatwej się miesza większą ilość karmelu), a resztę sosu wykorzystać do innych deserów
składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
patelnie nasmarować masłem klarowanym lub olejem za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy. Można zostawić papierem i pomiędzy smażeniem naleśników jeszcze ze dwa razy przesmarować na szybko patelnie
rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
prażone jabłka podgrzać w garnku, a gdy będą gorące, to wymieszać z rodzynkami i posiekanymi orzechami na każdy naleśnik nakładać porcję jabłek prażonych i rozsmarowywać po całej powierzchni. Naleśnik zwinąć w rulon
naleśniki posypać cukrem pudrem i podać z sosem karmelowym
Przepis własny.
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/nalesniki-z-prazonymi-jablkami-i-sosem-karmelowym