Wykonanie

Najlepsze naleśniki, tym razem w wersji owocowej – z prażonymi aromatycznymi
jabłkami oraz
rodzynkami i
orzechami, a dodatkowo polane słodkim
sosem karmelowym. To smakowite, słodkie danie czy raczej deser, umilą Wam jesienne popołudnia.Jak zrobić najlepsze ciasto naleśnikowe dowiecie się z mojego sprawdzonego przepisu, który już długo gości na blogu – przepis na idealne ciasto naleśnikowe .Natomiast żeby zrobić nadzienie z prażonych
jabłek możecie użyć
jabłek prażonych gotowych, ale znacznie lepiej użyć domowych. By takie zawsze czekały w spiżarni, polecam przygotować je wcześniej na zapas – tutaj przepis jak zrobić domowe prażone
jabłka do słoików .Naleśniki z prażonymi
jabłkami i
sosem karmelowym - przepis na 6 sztukSkładnikiciasto naleśnikowe100 g
mąki240 ml
mleka2
jajka3/4 łyżki roztopionego
masła klarowanego lub
oleju1/3 łyżeczki
solido posmarowania patelniniewielka ilość roztopionego
masła klarowanego lub
olejunadzienieok. 600 g
jabłek prażonych, najlepiej z tego przepisuok. 35 g
rodzynekok. 35 g
orzechów włoskich lub laskowych
sos karmelowy1/2 ilości z przepisu na domowy
sos karmelowydo posypania
cukier puderWykonanieprzygotować
sos karmelowy według tego przepisu . Do 6 naleśników potrzebne będzie około 1/2 porcji podanej w przepisie, natomiast łatwej przyrządzić całość (łatwej się
miesza większą ilość karmelu), a resztę sosu wykorzystać do innych deserówskładniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządkupatelnie nasmarować
masłem klarowanym lub
olejem za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy. Można zostawić papierem i pomiędzy smażeniem naleśników jeszcze ze dwa
razy przesmarować na szybko patelnierozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloruprażone
jabłka podgrzać w garnku, a gdy będą gorące, to wymieszać z
rodzynkami i posiekanymi
orzechami na każdy naleśnik nakładać porcję
jabłek prażonych i rozsmarowywać po całej powierzchni. Naleśnik zwinąć w rulonnaleśniki posypać
cukrem pudrem i podać z
sosem karmelowym


Przepis własny.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także