ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe tartaletki z jesiennymi dodatkami

Jabłkowe tartaletki z jesiennymi dodatkami

nazwa

Wykonanie

Najprostsze i najfajniejsze ciasto na tarty, jakie robiłam. Po wyrobieniu tworzy gładką kulę: nie za suchą, nie za twardą. Nie kruszy się przy wałkowaniu, chociaż najlepiej jest po prostu odrywać kawałki ciasta i wylepiać nimi foremki. Ten sposób jest najprostszy i nigdy nie zawodzi. Nadzienie z jabłek, na wierzch plasterki gruszek. Ważne, żeby owoce były dojrzałe i słodkie – wtedy nie trzeba ich dosładzać. Nie bierzcie szarlotkowych jabłek typu reneta, bo są za kwaśne.
Składniki:
ciasto: 125 g mąki pszennej, szczypta soli, 60 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki, 1 łyżeczka cukru pudru, zimna woda
nadzienie: 3-4 duże, słodkie i soczyste jabłka, 1-2 dojrzałe gruszki, zmielony cynamon, garść małych rodzynek, kilka orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Przesiej mąkę i sól. Dodaj pokrojone w kawałki masło, koniecznie schłodzone i cukier puder. Wyrabiaj rękami, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Przełóż je do dużej miski, dolej niewielka ilość ziemnej wody i zagnieć ciasto. Wodę trzeba dolewać stopniowo: nic się nie stanie, jeśli dolejesz za mało, ale jeśli za dużo – ciasto trzeba robić od nowa. Wyłóż ciastem foremki do tartaletek i wstaw do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 o C.
Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo zmiksuj w blenderze. Gruszki obierz ze skórki i usuń pestki. Pokrój na plasterki. Wyciągnij ciasto z lodówki, obciąż każdą tartaletki grochem i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjmij i wypełnij każdą masą jabłkową zmieszaną z łyżką zmielonego cynamonu, orzechami i rodzynkami. Na wierzchu poukładaj plasterki gruszki. Ponownie wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut, aż brzegi będą przyrumienione.
Wyjmij – ostudź – jedz. Smacznego :)
Eric Emmanuel Schmitt, Małe zbrodnie małżeńskie
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/jabkowe-tartaletki-z-jesiennymi.html