Wykonanie
Przedstawiam Wam cudowne
ciasteczka. Szybciutko się robią, są mięciutkie, nie kruszą się a jabłuszka wieńczą "dzieło". Koniecznie musicie je zrobić teraz na jesieni kiedy
jabłka są najlepsze i ich wybór największy.250g półtłustego
białego sera np garwoliński250g zimnego
masła250g
mąki pszennej3
jabłka antonówkiszczypta
solicynamoncukier puderSer należy rozdrobnić - ja do tego użyłam przeciskarki do
ziemniaków, ale można oczywiście zmielić w maszynce. Na stolnicę wysypujemy
mąkę, dodajemy pokrojone
masło,
ser i szczyptę
soli. Zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki owinięte w folię spożywczą na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm, wycinamy szklanką krążki.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ósemki. Na każdym krążku kładziemy cząstkę
jabłka, posypujemy szczyptą
cynamonu i przykrywamy drugą częścią krążka ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gotowe
ciasteczka posypujemy
cukrem pudrem.
Inspiracja: Palce lizać