Wykonanie
Jeśli szukacie fajnego przepisu na
jabłka zapiekane w cieście dobrze trafiliście. Te uśmiechnięte buźki smakują wybornie zarówno zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jak i na następny dzień. Robi się je stosunkowo szybko, a efekt jest naprawdę zadowalający. Ważne, by
jabłka były z gatunku tych twardych i mniej soczystych, dzięki temu podczas zapiekania nie rozpadną się i pozostaną zwarte.
Składniki:250 g
mąki pszennej250 g
białego sera półtłustego250 g
masła150 g
cukru pudru5 dużych
jabłeksok z 1/2
soku z cytrynycynamonMąkę siekamy ze schłodzonym
masłem, dodajemy
twaróg i
cukier puder. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy
jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Po zewnętrznej stronie
jabłka nacinamy w kratkę imitującą zęby i wszystkie buźki skrapiamy obficie
sokiem z cytryny. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm i szklanką wycinamy koła, każde koło posypać
cynamonem. W koło wkładamy ósemkę
jabłka zębami do przodu. Dobrze naciągamy ciasto na przód formując wargi. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach około 20-25 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy obficie
cukrem pudrem. Smacznego!