ßßß Cookit - przepis na Jabłkowe zęby w cieście

Jabłkowe zęby w cieście

nazwa

Wykonanie

Jeśli szukacie fajnego przepisu na jabłka zapiekane w cieście dobrze trafiliście. Te uśmiechnięte buźki smakują wybornie zarówno zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jak i na następny dzień. Robi się je stosunkowo szybko, a efekt jest naprawdę zadowalający. Ważne, by jabłka były z gatunku tych twardych i mniej soczystych, dzięki temu podczas zapiekania nie rozpadną się i pozostaną zwarte.
Składniki:
250 g mąki pszennej
250 g białego sera półtłustego
250 g masła
150 g cukru pudru
5 dużych jabłek
sok z 1/2 soku z cytryny
cynamon
Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy twaróg i cukier puder. Zagniatamy zwarte ciasto, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki. Po zewnętrznej stronie jabłka nacinamy w kratkę imitującą zęby i wszystkie buźki skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm i szklanką wycinamy koła, każde koło posypać cynamonem. W koło wkładamy ósemkę jabłka zębami do przodu. Dobrze naciągamy ciasto na przód formując wargi. Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach około 20-25 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/04/jabkowe-zeby-w-ciescie.html