Wykonanie

Galette – miękkie, słodkie i aromatyczne
owoce, a dookoła delikatne kruche ciasto… Tego było mi trzeba na te ponurackie zimowe dni. A w tajemnicy Wam
powiem, że mam coraz większą frajdę z tego pieczenia i nie pamiętam kiedy ostatni raz
jadłam sklepowe
słodycze. Szczerze wszystkim domowe słodkości polecam, zwłaszcza od kiedy sama się przekonałam, że robienie ich wcale nie jest trudne jak mogłoby się wydawać. A przepis na tę słodką pychotkę znalazłam na blogu Snixy Kitchen .Co nam będzie potrzebne:Kruche ciasto:– 2 szklanki
mąki pszennej– 1 łyżeczka
cukru– 1/4 łyżeczki
soli– 12 łyżek miękkiego
masła (musi być miękkie, bo inaczej ciasto nie będzie chciało się kleić)– 7 łyżek bardzo zimnej
wodyNadzienie:– 4 słodkie
gruszki– 3 słodkie
jabłka– 4 łyżki
cukru (ja dodałam brązowy)-
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W misce wymieszać
mąkę,
cukier i
sól, powoli dodawać miękkie
masło i zagniatać ciasto, na końcu dodać
wodę i zagniatać do połączenia wszystkich składników, a następnie przenieść na stolnicę lekko podsypaną
mąką i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie (będzie trochę przypominać plastelinę)Zagniecione ciasto uformować w kulkę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówkiW czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotować
owoce: umyć dokładnie, nie obierać ze skóry, chyba, że koś nie lubi, porozcinać na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, tak przygotowane
owoce trzeba pokroić na bardzo cienkie plasterkiPokrojone
owoce przełożyć do miski, posypać
cukrem i delikatnie wymieszaćSchłodzone ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 częściKażdą część rozwałkować na cienki placek w kształcie mniej więcej koła (jeśli brzegi się wystrzępią można je obciąć nożem), na środek nakładać
owoce zostawiając wolne brzegi, które trzeba następnie złożyć na owocach (tak jak pokazane na zdjęciu)

Przed pieczeniem ciasto można jeszcze posmarować roztopionym
masłemGotowe galette kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200ºC przez około 30-35 min (po ok. 25 minutach sprawdzić czy się nie przypalają)Upieczone galette studzimy lekko na kratce i podajemy jeszcze ciepłe, posypane
cukrem pudremSmacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments