Wykonanie
Zbliża się czas weryfikacji wielkanocny przepisów. Z pewnością na niejednym
stole zagości tradycyjna pascha. Ja lubię połączenie paschy z
sosem żurawinowym. Choć pascha na zdjęciu poniżej jest bez sosu, to zachęcam do jego sporządzenia.
1,5 kg tłustego
twarogu100 g
masła4
żółtka ze sparzonych jaj1 szkl.
cukru2 opakowania
cukru waniliowego1,5 szklanki
bakalii (
skórki pomarańczowej, drobnych
rodzynek,
suszonej żurawiny,
orzechów)
Sos żurawinowy0,5 szkl.
cukru1/3 szkl.
wody20 dkg
żurawiny świeżej lub mrożonej
Ser zmielić przez maszynkę dwa
razy, przełożyć na sito i pozostawić na 2-3 godziny aby odciekło od ewentualnej
serwatki.
Masło utrzeć na puch, dodając pomału
cukier i
cukier waniliowy,
potem cały czas ucierając dodawać
żółtka a następnie
twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec dodać
bakalie. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do wysmarowanej cieniutko
olejem formy na babkę lub do innego podobnego pojemnika. Napełnioną formą postukać kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy należy ją zanurzyć do 3/4 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem.Sos z
żurawiny:
cukier i
wodę gotować aż
cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać
żurawinę, gotować na małym ogniu 15-20 min. aż
żurawina częściowo popęka a
syrop zgęstnieje. Przed polaniem paschy dobrze wystudzić.Przepis pochodzi ze strony Moje gotowanie