ßßß Cookit - przepis na Pascha wielkanocna na zimno

Pascha wielkanocna na zimno

nazwa

Wykonanie

Już niedługo Wielkanoc a ja mam kilka niepublikowanych na blogu przepisów właśnie na tę okazję. Rok temu jeszcze bloga nie miałam, ale pokazywałam swoje potrawy na portalach kulinarnych - teraz wstawię je także tutaj żeby mieć je wszystkie w jednym miejscu. Razem z tegorocznymi, a kiedyś także tymi które przygotuję w następnych latach, stworzą mam nadzieję ładną kolekcję pomysłów nadających się na świąteczny stół.
To tradycyjny deser wielkanocny pochodzący z Rosji, w Polsce podawany szczególnie na Kresach Wschodnich. Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. To słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)
składniki:
1,5 kg bardzo świeżego, tłustego, wiejskiego twarogu
100 g świeżego masła
4 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
1 szkl. cukru (ja dałam kryształ)
2 łyżeczki esencji waniliowej
1,5 szkl. bakalii - skórki pomarańczowej, drobnych rodzynek, suszonej żurawiny, mieszanki keksowej...dałam wszystkiego po trochu, ale można dodać np. samą skórkę albo same rodzynki
Sos - konfitura z żurawiny:
200 g żurawiny - świeżej lub mrożonej
1/2 szkl. cukru
1/3 szkl. wody
sposób przygotowania: Bardzo ważne jest aby twaróg był świeżutki i jak najbardziej suchy, dobrze odciśnięty. Mój był jeszcze dość wilgotny i trochę bałam się, że pascha wyjdzie zbyt mokra i się rozpadnie . . .
Wieczorem zmieliłam ser 2 razy przez maszynkę, przełożyłam na bardzo gęste perlonowe sito wyłożone dodatkowo gazą, ugniotłam porządnie. Sito umieściłam na garnku a ser przykryłam płaskim talerzykiem i obciążyłam dużym słoikiem wypełnionym wodą. Odstawiłam wszystko do lodówki na całą noc - wyciekło jeszcze całkiem sporo serwatki.
Następnego dnia rano utarłam w makutrze miękkie masło, na puch, dodając pomału cukier, potem cały czas ucierając dodawałam gotowane, rozkruszone i przetarte przez sitko żółtka a następnie twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec wlałam wanilię i dodałam bakalie. Dokładnie wymieszałam i przełożyłam masę do wysmarowanej cieniutko olejem formy na babkę (takiej z kominem). Napełnioną formą postukałam kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się, i odstawiłam ją do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy zanurzyłam ją do 3/4 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyłam na talerz odwracając formę do góry dnem.
Przed podaniem wierzch ozdobiłam sosem-konfiturą z żurawiny.
Szybki sos - konfitura z żurawiny: cukier wsypałam do rondelka, wlałam wodę, gotowałam aż cukier całkowicie się rozpuścił. Wsypałam przebraną i opłukaną żurawinę, gotowałam na małym ogniu 15 - 20 min. aż żurawina częściowo popękała a syrop zgęstniał. Przed polaniem paschy dobrze wystudziłam.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/03/pascha-wielkanocna-na-zimno.html