Wykonanie
Już niedługo Wielkanoc a ja mam kilka niepublikowanych na blogu przepisów właśnie na tę okazję. Rok temu jeszcze bloga nie miałam, ale pokazywałam swoje potrawy na portalach kulinarnych - teraz wstawię je także tutaj żeby
mieć je wszystkie w jednym miejscu. Razem z tegorocznymi, a kiedyś także tymi które przygotuję w następnych latach, stworzą mam nadzieję ładną kolekcję pomysłów nadających się na świąteczny stół.To tradycyjny deser wielkanocny pochodzący z Rosji, w Polsce podawany szczególnie na Kresach Wschodnich. Paschę trzeba przechowywać w chłodzie. To słodki i kaloryczny deser, ale bardzo pyszny, spróbujcie sami :-)
składniki:1,5 kg bardzo świeżego, tłustego, wiejskiego
twarogu100 g świeżego
masła4
żółtka z jaj ugotowanych na twardo1 szkl.
cukru (ja dałam kryształ)2 łyżeczki esencji waniliowej1,5 szkl.
bakalii -
skórki pomarańczowej, drobnych
rodzynek,
suszonej żurawiny, mieszanki keksowej...dałam wszystkiego po trochu, ale można dodać np. samą skórkę albo same
rodzynkiSos -
konfitura z
żurawiny:200 g
żurawiny - świeżej lub mrożonej1/2 szkl.
cukru1/3 szkl.
wodysposób przygotowania: Bardzo ważne jest aby
twaróg był świeżutki i jak najbardziej suchy, dobrze odciśnięty. Mój był jeszcze dość wilgotny i trochę bałam się, że pascha wyjdzie zbyt mokra i się rozpadnie . . .Wieczorem zmieliłam
ser 2
razy przez maszynkę, przełożyłam na bardzo gęste perlonowe sito wyłożone dodatkowo gazą, ugniotłam porządnie. Sito umieściłam na garnku a
ser przykryłam płaskim talerzykiem i obciążyłam dużym słoikiem wypełnionym
wodą. Odstawiłam wszystko do lodówki na całą noc - wyciekło jeszcze całkiem sporo
serwatki.Następnego dnia rano utarłam w makutrze miękkie
masło, na puch, dodając pomału
cukier,
potem cały czas ucierając dodawałam gotowane, rozkruszone i przetarte przez sitko
żółtka a następnie
twaróg. Trzeba ucierać aż masa będzie gładka, bez żadnych grudek. Na koniec wlałam
wanilię i dodałam
bakalie. Dokładnie wymieszałam i przełożyłam masę do wysmarowanej cieniutko
olejem formy na babkę (takiej z kominem). Napełnioną formą postukałam kilkakrotnie o blat aby masa dobrze osiadła i ułożyła się, i odstawiłam ją do lodówki na 12 godzin. Aby wyjąć paschę z formy zanurzyłam ją do 3/4 wysokości na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłożyłam na talerz odwracając formę do góry dnem.Przed podaniem wierzch ozdobiłam sosem-
konfiturą z
żurawiny.Szybki sos -
konfitura z
żurawiny:
cukier wsypałam do rondelka, wlałam
wodę, gotowałam aż
cukier całkowicie się rozpuścił. Wsypałam przebraną i opłukaną
żurawinę, gotowałam na małym ogniu 15 - 20 min. aż
żurawina częściowo popękała a
syrop zgęstniał. Przed polaniem paschy dobrze wystudziłam.