Wykonanie
Świeżą
żurawinę można kupić już pod koniec września. W tym roku kupiłam bezpośrednio od ludzi, którzy uprawiają
żurawinę u siebie koło domu. Zakupiłam ją dopiero przed samy świętami i szybko wzięłam się za
przetwory.Dlaczego warto jeść żurawinę? Ponieważ ma działanie antybakteryjne i chroni nasz układ moczowy, działa również antynowotworowo, posiada dużo błonnika i witamin. A w dodatku jest bardzo smaczna zarówno z
mięsem, jak do naleśników na słodko.
Konfitura z
żurawiny2kg świeżej
żurawiny2 szklanki
wodyok. 60dag
cukruMożna zmielić
żurawinę w maszynce do
mielenia mięsa, podlać
wodą, zagotować i dodawać
cukier lub po prostu wrzucić
żurawinę do dużego garnka bez mielenia, zalać
wodą i kiedy się rozgotuje dodać
cukier. Uwaga bo niezmielona
żurawina nieco strzela, lepiej gotować ją pod przykryciem.
Żurawina nie porzebuje żadnych zagęszczaczy, sama robi się jak
galaretka.