ßßß Cookit - przepis na Konfitura żurawinowa

Konfitura żurawinowa

nazwa

Wykonanie

Świeżą żurawinę można kupić już pod koniec września. W tym roku kupiłam bezpośrednio od ludzi, którzy uprawiają żurawinę u siebie koło domu. Zakupiłam ją dopiero przed samy świętami i szybko wzięłam się za przetwory.
Dlaczego warto jeść żurawinę? Ponieważ ma działanie antybakteryjne i chroni nasz układ moczowy, działa również antynowotworowo, posiada dużo błonnika i witamin. A w dodatku jest bardzo smaczna zarówno z mięsem, jak do naleśników na słodko.
Konfitura z żurawiny
2kg świeżej żurawiny
2 szklanki wody
ok. 60dag cukru
Można zmielić żurawinę w maszynce do mielenia mięsa, podlać wodą, zagotować i dodawać cukier lub po prostu wrzucić żurawinę do dużego garnka bez mielenia, zalać wodą i kiedy się rozgotuje dodać cukier. Uwaga bo niezmielona żurawina nieco strzela, lepiej gotować ją pod przykryciem. Żurawina nie porzebuje żadnych zagęszczaczy, sama robi się jak galaretka.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/12/konfitura-zurawinowa.html