Wykonanie
Nie byłam fanką ciast piernikowych dopóki nie otrzymałam przepisu na to ciasto piernikowe, które po kilku dniach od upieczenia (najlepiej 5) jak to ciasto piernikowe, nabiera dodatkowego aromatu i wilgoci. Ja moje ciasto przełożyłam powidłami i polałam
polewą czekoladową.

Ciasto piernikowe4
jajka2 1/2 szklanka
mąki tortowej1 szklanka
mleka1 1/2 szklanki
cukru1/2 kostki
margaryny Palma spółki Bielmar4 łyżki powideł2 łyżki
kakao2 łyżki
miodu2 łyżeczki
sody1 opakowanie
przyprawy do piernikaSłoik powideł
Polewa czekoladowaorzechy do posypania
Margarynę rozpuścić z
miodem i pozostawić do przestygnięcia.
Białka należy ubić na sztywno, dodać
cukier, oraz
żółtka, ciągle ubijając mikserem.Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą
mąkę z
sodą,
kakao, powidła 4 łyżki, na końcu
mleko i rozpuszczoną
margarynę z
miodem. Gotowe ciasto wylać do prostokątnej foremki o wymiarach ok. 30 x 25 cm. Piec 40 minut w temperaturze 170 C. Po wyjęciu z foremki ciasto przykryć folią aluminiową aby zachowało wilgoć.Ciasto najlepsze jest po 5 dniach, wtedy to należy je przeciąć na pół, przełożyć powidłami, polać polewą i posypać
orzechami.