Wykonanie
Gruszka to dla mnie symbol kończącego się lata... niestety. Pękate i słodkie wylądowały w mym babkowym cieście, otulone aromatycznym
syropem.
Gruszki w
syropie:1 kg kruszek3/4 szklanki
cukru2 ziarenka
kardamonu1 gwiazdka
anyżu1 płaska łyżeczka
cynamonu1 łyżka
mąki ziemniaczanejciasto:4
jajka3/4 szklanki
cukru1 1/2 szklanki
mąki3/4 szklanki
oleju1 łyżeczka proszku
Gruszki obrać i pokroić w cząstki o grubości ok 2 cm.
Cukier wsypać na dużą patelnie zalać 1/2 szklanki
wody, dodać rozłupany
kardamon,
anyż i
cynamon, gotować przez 5 minut i wrzucić
gruszki. Smażyć aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
Gruszki wyjąć z
syropu. Jeżeli
gruszki nie puściły dużo soku to należy dolać trochę
wody, tak aby
syropu było ok 3/4 szklanki. 1 1/3 szklance
wody rozpuścić
mączkę ziemniaczaną i wlać do
syropu. Mieszając, zagotować i odstawić.Tortownice wysmarować
masłem lub
margaryną i wyłożyć pergaminem. Na to wyłożyć
gruszki i zalać je
syropem.Włączyć piekarnik do tem. 170 stopni.
Białka ubić na sztywno dodać
cukier, ubijać przez chwilę i dodać
żółtka nadal ubijając. Odstawić mikser, dodać
mąkę przesianą wraz z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać, na samym końcu dodać
oliwę. Ciasto wylać na
gruszki i wstawić do piekarnika na 30 minut. Przez pierwsze 10 minut należy piec z górną i dolną grzałką, kolejne 20 minut tylko górna.