Wykonanie

Uwielbiam
kawę zbożową, szczególnie tą z dodatkiem
mleka i
cukru(jest produkowana od niedawna). Już od jakiegoś czasu szukam sposobności do zastosowania jej nie tylko jako
napoju. Stąd zrodził się pomysł na muffinki z dodatkiem słodkiej Inki,
kardamonu i kwaśnego
jabłka. Smaki idealnie się uzupełniają i dzięki temu babeczki nie są ani za słodkie ani kwaśne.

Składniki:250 g
mąki150 g
cukru3 łyżki
syropu karmelowego (opcjonalnie)1 łyżeczka
kardamonu2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka125 ml
oleju140 ml kwaśnej
śmietany1
jabłko pokrojone w kostkę5 łyżek Inki 3 w 1
Mąkę,
cukier,
syrop,
kardamon, proszek,
jajka,
olej, Inkę i
śmietanę wymieszać mikserem na gładką masę. Pod koniec dodać pokrojone
jabłko i wymieszać łyżką. Ciasto rozlewać do foremek i piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 C.

