Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)Ciasto:- 1 ½ szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 180g),- 1 łyżka
drożdży instant (ok.6g),- 1
jajko (ok. 60g),- ¼ szklanki
wody (ok. 60 ml),- ½ łyżeczki
soli- 2 łyżki
oliwy z oliwek (20g).Nadzienie:- 500 g
świeżego szpinaku- 10
suszpnych pomidorów z zalewy (ok. 200g)- ¼ opakowania
sera Feta (ok. 50g),- opakowanie
jogurtu greckiego light (ok.200g),- 1
jajko (60g),- kula
Mozarelli (ok. 125g),- łyżka
oleju rzepakowego (10g)- 2 ząbki
czosnku,-
słodka papryka,
sól,
pieprz,
bazylia.Sposób przygotowania:1. Mieszamy
mąkę z
drożdżami i
solą.2. Dodajemy
jajko,
oliwę,
wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia).3.
Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na
oleju z dodatkiem
czosnku ok. 5 min.4.
Suszone pomidory kroimy w kostkę.5.
Ser Feta kroimy w kostkę.6.
Jogurt mieszamy z
jajkiem i
przyprawami.7. Formę wykładamy rozwałkowanym
ciastem.8. Na ciasto nakładamy warzywa,
ser Feta i zalewamy masą jajeczno-
jogurtową.9. Całość posypujemy startą
Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C.
Tarta jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości,- likopen (pochodzący z
suszonych pomidorów), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki,- żelazo (pochodzące ze
szpinaku) niezbędne do transportu tlenu w organizmie.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 270 gEnergia: 463 kcal
Białko: 27,7 gTłuszcze: 23 , 9 gWęglowodany: 44 , 7 gBłonnik pokarmowy : 10 , 5 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza