ßßß Cookit - przepis na Tarta drożdżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Tarta drożdżowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 porcje)
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej (ok. 180g),
- 1 łyżka drożdży instant (ok.6g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- ¼ szklanki wody (ok. 60 ml),
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g).
Nadzienie:
- 500 g świeżego szpinaku
- 10 suszpnych pomidorów z zalewy (ok. 200g)
- ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g),
- opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g),
- 1 jajko (60g),
- kula Mozarelli (ok. 125g),
- łyżka oleju rzepakowego (10g)
- 2 ząbki czosnku,
- słodka papryka, sól, pieprz, bazylia.
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą.
2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia).
3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min.
4. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
5. Ser Feta kroimy w kostkę.
6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami.
7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem.
8. Na ciasto nakładamy warzywa, ser Feta i zalewamy masą jajeczno-jogurtową.
9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C.
Tarta jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki,
- żelazo (pochodzące ze szpinaku) niezbędne do transportu tlenu w organizmie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 463 kcal
Białko: 27,7 g
Tłuszcze: 23 , 9 g
Węglowodany: 44 , 7 g
Błonnik pokarmowy : 10 , 5 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/06/tarta-drozdzowa-ze-szpinakiem-i.html