Wykonanie
Składniki(na 4 porcje)Ciasto:- 1 ½ szklanki
mąki pszennej razowej (ok. 180g),- 1 łyżka
drożdży instant (ok.6g),- 1
jajko (ok. 60g),- ¼ szklanki
wody (ok. 60 ml),- ½ łyżeczki
soli- 2 łyżki
oliwy z oliwek (20g).Nadzienie:- 4
marchewki (ok.180g),- ½
pora (ok. 50g),- 200 g
fasolki szparagowej,- opakowanie
jogurtu greckiego light (200g),- 1
jajko (60g),- kula
Mozarelli (ok. 125g),-
słodka papryka,
sól,
pieprz,
bazylia.Sposób przygotowania:1. Mieszamy
mąkę z
drożdżami i
solą.2. Dodajemy
jajko,
oliwę,
wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia).3.
Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min.4.
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min.5.
Por kroimy w plasterki.6.
Jogurt mieszamy z
jajkiem i
przyprawami.7. Formę wykładamy rozwałkowanym
ciastem.8. Na ciasto nakładamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-
jogurtową.9. Całość posypujemy startą
Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C.
Tarta jest bogata w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości,- β- karoten (pochodzący z
marchwi), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki,- żelazo (pochodzące z
fasolki szparagowej) niezbędne do transportu tlenu w organizmie.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 280 gEnergia: 369 kcal
Białko: 22,3 gTłuszcze: 16 , 3 gWęglowodany: 41 , 6 gBłonnik pokarmowy : 8 , 55 gSmaczneg o i zdr owe goTrójko lorowa Tę cza