ßßß Cookit - przepis na Tarta drożdżowa z warzywami

Tarta drożdżowa z warzywami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 4 porcje)
Ciasto:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej (ok. 180g),
- 1 łyżka drożdży instant (ok.6g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- ¼ szklanki wody (ok. 60 ml),
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g).
Nadzienie:
- 4 marchewki (ok.180g),
- ½ pora (ok. 50g),
- 200 g fasolki szparagowej,
- opakowanie jogurtu greckiego light (200g),
- 1 jajko (60g),
- kula Mozarelli (ok. 125g),
- słodka papryka, sól, pieprz, bazylia.
Sposób przygotowania:
1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą.
2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia).
3. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 min.
4. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min.
5. Por kroimy w plasterki.
6. Jogurt mieszamy z jajkiem i przyprawami.
7. Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem.
8. Na ciasto nakładamy warzywa i zalewamy masą jajeczno-jogurtową.
9. Całość posypujemy startą Mozarellą i pieczemy ok. 40 min w 190⁰C.
Tarta jest bogata w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- β- karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, niszczy wolne rodniki,
- żelazo (pochodzące z fasolki szparagowej) niezbędne do transportu tlenu w organizmie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 280 g
Energia: 369 kcal
Białko: 22,3 g
Tłuszcze: 16 , 3 g
Węglowodany: 41 , 6 g
Błonnik pokarmowy : 8 , 55 g
Smaczneg o i zdr owe go
Trójko lorowa Tę cza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2014/05/tarta-drozdzowa-z-warzywami.html