Wykonanie
Jeżeli nie macie małej foremki do upieczenia małych babeczek, (np. do koszyczka wielkanocnego) to z powodzeniem można wykorzystać puszki po konserwach. Najlepsze są te niewysokie, ale szerokie (zazwyczaj
przetwory mięsne i
szynki są w takich). Poza tym babeczka w takiej puszce może być piękną dekoracją samą w sobie

Na przygotowanie dwóch małych babeczek potrzebujemy:1 duże
jajko1/3 szklanki miałkiego
cukru1/2 szklanki
mąki1/4 szklanki
oleju1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego1 ziarenko
kardamonuForemki (puszki) wysmarować
olejem i wysypać
bułką tartą.Ziarenko rozetrzeć w moździerzu.
Białko ubić na sztywno z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać
żółtko,
kardamon i dokładnie ubić mikserem. Następnie odłożyć mikser, dodawać naprzemiennie
mąkę wraz z proszkiem oraz
oliwę i delikatnie mieszać
łopatką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec przez ok. 25 minut.