ßßß Cookit - przepis na BABECZKI DYNIOWE Z KARDAMONEM

BABECZKI DYNIOWE Z KARDAMONEM

nazwa

Wykonanie

Znowu dynia. Niby nuda, ale nie do końca, bo babeczki są warte grzechu. Lekkie, puszyste, z chrupiącą słodką skórką. Pozostają świeże przez 2 dni, więc można je zrobić z wyprzedzeniem, bez obawy, że zamienią się w ciężkie grudy ciasta. Zamiast dyni można użyć marchewki, albo nawet cukinii, jeśli ktoś woli bardziej wytrawną wersję.
Składniki:
szklanka startej na grubych oczkach dyni*
duża szczypta mielonego kardamonu albo kilkanaście małych, nieco rozgniecionych ziarenek
3/4 szkl. oleju
3 duże jajka
duży cukier waniliowy
1 szkl. cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 szkl. mąki
*w przypadku marchewki, można dodać 2 szklanki, bo marchewka ma mniej soku i jest bardziej twarda.
Przygotowanie:
1. Do dużej miski wsypać cukier, cukier waniliowy, wlać olej i jajka, dokładnie zmiksować (aż cukier zacznie się rozpuszczać).
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Do płynnej masy partiami dodawać mąkę, mieszając lub miksując by nie powstały grudki.
4. Dodać startą dynię i kardamon, dokładnie, ale delikatnie (by dynia się nie "rozpaćkała") wymieszać.
5. Papilotki wypełnić masą babeczkową do 3/4 wysokości, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić babeczki do przestygnięcia. Jeśli wyjmiemy je natychmiast z gorącego piekarnika, istnieje szansa, że opadną i będą się gorzej prezentowały.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/babeczki-dyniowe-z-kardamonem.html