ßßß
Składniki:margaryna1 1/2 szklanki cukrucukier waniliowy6 jajek2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia6 łyżek oleju2 1/2 łyżki kakaoPrzygotowanie:Margarynę trzeba utrzeć na puszystą masę z cukrami. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i olej, cały czas ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i nadal ucierać mikserem.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z powstałą masą. Całość mieszać łyżką.Gotowe ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao. W ten sposób powstały nam dwa ciasta - ciemne i jasne.Ciemne ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki i pieczemy 30 - 35 minut w 180 stopniach. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, kiedy jest suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika i szybko je wystudzić - w zimne dni najlepiej na balkonie ;)Pierwsza część pracy nad ciastem za nami.
Jak już nasze ciasto jest wystudzone, kroimy je w plastry i w każdym z nich wycinamy dowolny kształt foremką do ciastek. Mnie się podobał motylek, więc w mojej kuchni powstało ciasto z motylkiem ;)
Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Układamy naszego motylka lub inny wzorek w foremce.
W naszej misce z ciastem cały czas pozostało jasne ciasto. Teraz wylewany je do keksówki, tak aby zakryć naszego motylka ciastem.Całość pieczemy 35-40 minut w 160 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe.A oto efekt ;)
Smacznego!