ßßß Cookit - przepis na Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku

Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku

nazwa

Wykonanie

Przyszedł czas i na królika. Pojawił się na naszym brazylijsko - polskim stole po raz pierwszy.
Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz.
Składniki:
pół kilo królika
papryka zielona
cebula
kolendra świeża
kumin 2 łyżki
2 ząbki czosnku
szczypta soli
2 kostki rosołowe drobiowe
ocet winny biały 2 łyżki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy
garść liści laurowych
szklanka gorącej wody.
Przygotowanie :
Kroimy królika na małe kawałki, solimy i skrapiamy octem winnym białym.
Miksujemy razem paprykę, cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz kumin. Nacieramy królika.
Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy królika wraz z przyprawami. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut.
W przeciwieństwie do kurczaka, który "puszcza soki", do królika musimy dodać wody (szklanka gorącej wody).
Dodajemy posiekaną kolendrę, liście laurowe i kostki rosołowe. Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut.
Ściągamy pokrywkę i obniżamy ogień. Pozostawiamy na niskim ogniu jeszcze z 10 minut.
Podajemy z ryżem lub z ziemniakami.
Źródło:http://smakibrazylii.blogspot.com/2015/10/coelho-ensopado-czyli-gulasz-z-krolika.html