ßßß
Cookit - przepis na Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku
Składniki
Królik
Papryka zielona
Cebula
Kolendra
Czosnek
Sól
Kostka rosołowa drobiowa
Biały ocet winny
Przecier pomidorowy
Oliwa z oliwek
Liść laurowy
Woda
Ryż
Ziemniak
Wykonanie
Przyszedł czas i na
królika
. Pojawił się na naszym brazylijsko - polskim
stole
po raz pierwszy.Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz.Składniki:pół kilo
królika
papryka zielona
cebula
kolendra
świeżakumin 2 łyżki2 ząbki
czosnku
szczypta
soli
2
kostki rosołowe drobiowe
ocet winny biały
2 łyżki2 łyżki
przecieru pomidorowego
1 łyżka
oliwy
garść
liści laurowych
szklanka gorącej
wody
.Przygotowanie :Kroimy
królika
na małe kawałki, solimy i skrapiamy
octem winnym białym
.Miksujemy razem
paprykę
,
cebulę
,
czosnek
,
koncentrat pomidorowy
oraz kumin. Nacieramy
królika
.Bierzemy głęboką patelnię lub wok. Rozgrzewamy
olej
na patelni. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
królika
wraz z
przyprawami
. Obsmażamy na patelni przez 5 - 10 minut.W przeciwieństwie do
kurczaka
, który "puszcza
soki
", do
królika
musimy dodać
wody
(szklanka gorącej
wody
).Dodajemy posiekaną
kolendrę
,
liście laurowe
i
kostki rosołowe
. Przykrywamy pokrywką i dusimy na średnim ogniu ok. 20 minut.Ściągamy pokrywkę i obniżamy ogień. Pozostawiamy na niskim ogniu jeszcze z 10 minut.Podajemy z
ryżem
lub z
ziemniakami
.
Źródło:
http://smakibrazylii.blogspot.com/2015/10/coelho-ensopado-czyli-gulasz-z-krolika.html
Przepisy powiązane
Pieczone talarki ziemniaczane
Pieczone talarki ziemniaczane
Pieczone talarki ziemniaczane
Pieczone talarki ziemniaczane
Pieczone talarki ziemniaczane
Składniki powiązane (0)