ßßß Cookit - przepis na Obiad w 20 minut ( makaron z sezonowymi dodatkami )

Obiad w 20 minut ( makaron z sezonowymi dodatkami )

nazwa

Wykonanie

Kiedy po powrocie z pracy wita nas tylko światło w lodówce, warto pokusić się o wykonanie takiego obiadu. Potrzebne są ulubione warzywa, makaron i wędzona kiełbasa. Zapewniam, że będzie dużo, syto i pysznie. Taki makaron wykonuję często z warzyw jakie mam pod ręką i na jakie jest sezon. To wspaniałe, choć bardzo proste danie niejednej głodnej duszy uratuje dzień.
Dziś proponuję Wam makaron z kiełbasą jałowcową, porem, papryką i pieczarkami. Również świetnie sprawdzi się w wersji z:
1. boczkiem, cukinią, pomidorkami i cebulką
2. kiełbasą, cebulką, papryką, chili
3. bakłażanem i pomidorem, posypany szczypiorem lub czymkolwiek, co macie pod ręką.
Zapewniam, że będzie pysznie i przede wszystkim szybko.
Proporcja na 4 głodne osoby:
- makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również świetnie sprawdzą się tutaj rurki, kolanka, łazanki
- 20 dag kiełbasy jałowcowej ( lub innej mocno wędzonej )
- 1 papryka
- 5 dużych pieczarek
- 1 średni por ( biała część i ok. 4 cm zielonej )
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- sól do smaku
W garnku zagotować wodę na makaron. Jak się zagotuje ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Następnie:
kiełbasę pokroić w połtalarki,
por w talarki,
pieczarki w grube plastry,
paprykę w drobne kawałki
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić kiełbaskę.
Jak się podsmaży dodać por, wymieszać.
Kiedy się zeszkli ( ok. 4 minut ) dodać paprykę i wymieszać.
Po ok 5 minutach, dodać pieczarki i pieprz. Delikatnie wymieszać, przykryć. Dusić ok 6 minut ( papryka zmięknie, pieczarki się podduszą ).
Spróbować, dosolić ( pamiętajmy, że wędlina jest słona i oddaje część soli do dania).
Wymieszać z ugotowanym makaronem. Wyłączyć ogień.
Przykryć i odczekać ok 5 minut, żeby makaron przeszedł aromatem dodatków.
Można posypać startym żółtym serem. Podawać ciepłe.
Źródło:http://kawawszklance.blogspot.com/2015/11/obiad-w-20-minut-makaron-z-sezonowymi.html