Wykonanie
Kiedy po powrocie z pracy wita nas tylko światło w lodówce, warto pokusić się o wykonanie takiego obiadu. Potrzebne są ulubione warzywa,
makaron i
wędzona kiełbasa. Zapewniam, że będzie dużo, syto i pysznie. Taki
makaron wykonuję często z warzyw jakie mam pod ręką i na jakie jest sezon. To wspaniałe, choć bardzo proste danie niejednej głodnej duszy uratuje dzień.Dziś proponuję Wam
makaron z
kiełbasą jałowcową,
porem,
papryką i
pieczarkami. Również świetnie sprawdzi się w wersji z:1.
boczkiem,
cukinią,
pomidorkami i
cebulką2.
kiełbasą,
cebulką,
papryką,
chili3.
bakłażanem i
pomidorem, posypany
szczypiorem lub czymkolwiek, co macie pod ręką.Zapewniam, że będzie pysznie i przede wszystkim szybko.Proporcja na 4 głodne osoby:-
makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również świetnie sprawdzą się tutaj rurki, kolanka, łazanki- 20 dag
kiełbasy jałowcowej ( lub innej mocno wędzonej )- 1
papryka- 5 dużych
pieczarek- 1 średni
por ( biała część i ok. 4 cm zielonej )- 1 łyżeczka
pieprzu mielonego-
sól do smaku
W garnku zagotować
wodę na
makaron. Jak się zagotuje ugotować
makaron wg instrukcji na opakowaniu.Następnie:
kiełbasę pokroić w połtalarki,
por w talarki,
pieczarki w grube plastry,
paprykę w drobne kawałkiW rondlu rozgrzać
olej, wrzucić
kiełbaskę.Jak się podsmaży dodać
por, wymieszać.Kiedy się zeszkli ( ok. 4 minut ) dodać
paprykę i wymieszać.Po ok 5 minutach, dodać
pieczarki i
pieprz. Delikatnie wymieszać, przykryć. Dusić ok 6 minut (
papryka zmięknie,
pieczarki się podduszą ).Spróbować, dosolić ( pamiętajmy, że
wędlina jest słona i oddaje część
soli do dania).Wymieszać z ugotowanym
makaronem. Wyłączyć ogień.Przykryć i odczekać ok 5 minut, żeby
makaron przeszedł aromatem dodatków.Można posypać startym
żółtym serem. Podawać ciepłe.