Wykonanie
Witam Wszystkich,
Por odkąd sięgam pamięcią kojarzył mi się zawsze z czymś zielonym, ugotowanym w zupie, co niekoniecznie mi smakowało i raczej lądowało na brzegu talerza. Wszystko zmieniło się od kiedy spróbowałem
pora w wersji niegotowanej w
sałatce z
makaronem.
Por przypadł mi do gustu do tego stopnia, że od kilku lat chętnie wykorzystuję go w mojej kuchni do sałatek, ale i zup. Dzisiaj przygotujemy taką układaną warstwową
sałatkę z
makaronem i
między innymi
porem.Potrzebne składniki:

Składniki na
sałatkę dla 4 osób
Sałatka:300g
makaronu rurki
porpuszka
kukurydzy2
jajka4
ogórki kiszone200g
żółtego seraketchupsólSos:200g
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnkupieprzGotujemy
makaron w osolonej wodzie, a w mniejszym garnuszku
jajka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ugotowany
makaron, który następnie oblewamy sowicie
ketchupem.

Następnie pokrojone
ogórki kiszone umieszczamy na
makaronie z
ketchupem, po czym drobno pokrojony
por i poszatkowane ugotowane
jajka.

Przygotowujemy sos do sałatki, do kubka dodajemy
jogurt naturalny, drobno posiekany
czosnek i doprawiamy
pieprzem. Dokładnie mieszamy i sos gotowy.

Sos rozprowadzamy na wierzchu sałatki, po czym posypujemy
startym serem. Nasza
sałatka gotowa, więc można ją zajadać samą lub z jakimś mięskiem, jak kto woli. W każdym razie
por w tym wydaniu wcale nie jest straszny i myślę, że warto wykorzystywać go do gotowania.