ßßß
SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników)Piernik:2 jajka1/4 szkl cukru125 g (ok 1/2 szkl) płynnego miodu (u mnie akacjowy z oferty Deluxe z Lidla)1/2 szkl oleju1/2 szkl mocnej, wystudzonej herbaty (jeśli jest to dobrej jakości herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka)1 i 1/2 szkl mąki1 czubata łyżka przyprawy do piernika1 łyżeczka sodyKrem daktylowo-pomarańczowy:150 g suszonych, wypestkowanych daktyli (u mnie daktyle z oferty Deluxe z Lidla)sok wyciśnięty z 1 pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl)1/3 szkl wody250 g mascarpone1 łyżka cukru pudruPolewa kakaowa:125 g masła/margaryny1/2 szkl cukru pudru3 łyżki kakaoPiernik:1. Oddzielić żółtka od białek.2. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując dodać żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie ma ona ok 38x33 cm) i piec ok 15-20 min w 180*C.Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy.Przygotowując po dwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm.Krem daktylowo-pomarańczowy:1. Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać wodą oraz sokiem z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż daktyle będą miękkie, a c a łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej wody). Wystudzić.2. Zblendowane daktyle zmiksować z serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku.Przełożenie:Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą.Polewa kakaowa:Masło/margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier puder, mieszając trzymać na ogniu aż wszystkie składniki połączą się na gładką polewę.Do ozdoby użyłam pokrojonych daktyli, skórki otartej z pomarańczy oraz pokruszony ch ciasteczek migdałowych Almond Crisp M ini Bites z oferty Deluxe z Lidla (widocznych na ostatnim zdjęciu)
Piernik ten pysznie smakuje z filiżanką kawki - ja podałam swoją z posypką do kawy, którą wraz ze składnikami uży tymi do przygotowania ciasta otrzymałam od sieci sklepów Lidl.
A to cała paczuszka, taka moja prywatna dawka luksusu ;)Serdecznie zapraszam Was do zapoznania się z ofertą Deluxe i oczywiście na zakupy do Lidla - i nie tylko dlatego, że dostałam tak ą pyszną nie spodziankę - na co dzień sama robię zakupy w Lidlu i bardzo lubię ich produkty, zwłaszcza bogatą ofertę na Ryneczku Lidla i nabiał :)
Inspiracja: Przepisy Magdy, Bea w kuchni