Wykonanie
Mięciutki piernik herbaciany, zwany kanadyjskim. Jego niewątpliwym atutem jest to, że robi się go bardzo prosto a po upieczeniu nie trzeba czekać aż zmięknie. J a pokusiłam się o bardziej świąteczną wersję i zrobiłam krem
daktylowo-
pomarańczowy, ale jeśli ktoś nie lubi
daktyli można przygotować go z masą z
kaszy mannej lub budyniową. Całość polałam polewą, ale - prawdę mówiąc - mogłoby jej być trochę mniej, bo w yszło bardzo słodk o . Oczywiście ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień :)

SKŁADNIKI: (proporcje są na formę keksówkę ok 12x33 cm, jeśli chcemy otrzymać dużą porcję na standardową blachę ok 23x33 cm należy podwoić podane ilości składników)Piernik:2
jajka1/4 szkl
cukru125 g (ok 1/2 szkl) płynnego
miodu (u mnie akacjowy z oferty Deluxe z Lidla)1/2 szkl
oleju1/2 szkl mocnej, wystudzonej
herbaty (jeśli jest to dobrej jakości
herbata to na te 1/2 szkl wystarczy 1 torebka)1 i 1/2 szkl
mąki1 czubata łyżka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sodyKrem
daktylowo-
pomarańczowy:150 g suszonych, wypestkowanych
daktyli (u mnie
daktyle z oferty Deluxe z Lidla)sok wyciśnięty z 1
pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl)1/3 szkl
wody250 g
mascarpone1 łyżka
cukru pudruPolewa
kakaowa:125 g masła/margaryny1/2 szkl
cukru pudru3 łyżki
kakaoPiernik:1. Oddzielić
żółtka od
białek.2.
Białka ubić na sztywno, wsypać
cukier, a następnie ciągle miksując dodać
żółtka,
miód,
olej,
herbatę,
mąkę,
sodę i
przyprawę do piernika. Miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.3. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą formę piekarnikową (u mnie ma ona ok 38x33 cm) i piec ok 15-20 min w 180*C.Uwaga: Można ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w keksówce, ale powyższy sposób jest prostszy i szybszy.Przygotowując po dwójną porcję należy ciasto podzielić na 3 części i każdą piec osobno w standardowej blaszce ok 23x33 cm.Krem
daktylowo-
pomarańczowy:1.
Daktyle pokroić drobno, przełożyć do rondelka i zalać
wodą oraz
sokiem z
pomarańczy. Gotować na małym ogniu, aż
daktyle będą miękkie, a c a łość zgęstnieje . D okładnie zblendować (jeśli byłoby ciężko blendować - dolać odrobinę gorącej
wody). Wystudzić.2. Zblendowane
daktyle zmiksować z
serkiem mascarpone. Można całość przetrzeć przez sito, żeby uniknąć w kremie niezblendowanych skórek z
daktyli. Masę osłodzić do smaku.Przełożenie:Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą.Polewa
kakaowa:Masło/margarynę rozpuścić, dodać
kakao i
cukier puder, mieszając trzymać na ogniu aż wszystkie składniki połączą się na gładką polewę.Do ozdoby użyłam pokrojonych
daktyli, skórki otartej z
pomarańczy oraz pokruszony ch
ciasteczek migdałowych Almond Crisp M ini Bites z oferty Deluxe z Lidla (widocznych na ostatnim zdjęciu)


Piernik ten pysznie smakuje z filiżanką
kawki - ja podałam swoją z posypką do
kawy, którą wraz ze składnikami uży tymi do przygotowania ciasta otrzymałam od
sieci sklepów Lidl.

A to cała paczuszka, taka moja prywatna dawka luksusu ;)Serdecznie zapraszam Was do zapoznania się z ofertą Deluxe i oczywiście na zakupy do Lidla - i nie tylko dlatego, że dostałam tak ą pyszną nie spodziankę - na co dzień sama robię zakupy w Lidlu i bardzo lubię ich produkty, zwłaszcza bogatą ofertę na Ryneczku Lidla i
nabiał :)

Inspiracja: Przepisy
Magdy, Bea w kuchni