ßßß
Składniki na ciasto:- 3 szklanki mąki- 4 żółtka- 250 g masła lub margaryny- 2/3 szklanki cukru pudru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoWszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większą schłodzić w lodówce.Większą część ciasta rozwałkować i umieścić w formie ( o boku 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec przez 15 minut w 180 st. C.Składniki na warstwę gruszkową:- 4 gruszki- 1/4 szklanki wody- 1 łyżeczka cukru- sok z 1/2 cytryny- 1 łyżeczka ekstraktu z waniliii- 100 g czekolady ( gorzka )- 1 łyżka budyniu waniliowegoGruszki obrać, pokroić w kosteczkę i poddusić z wodą i cukrem, na koniec dodać rozrobiony w odrobinie wody budyń i ekstrakt waniliowy. Masę odrobinę przestudzić i dodać posiekaną w kosteczkę czekoladę, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.Składniki na piankę:- 4 białka- 1 szklanka cukru pudru- 1,5 opakowania budyniu waniliowego- 1/3 szklanki olejuBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Miksując dodać proszek budyniowy i na koniec wlewać cienką strużką, cały czas miksując olej.Piankę wyłożyć na masę gruszkową. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.Piec około 40 minut w 180 st. C. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem.