Wykonanie

Składniki na ciasto:- 3 szklanki
mąki- 4
żółtka- 250 g
masła lub
margaryny- 2/3 szklanki
cukru pudru- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większą schłodzić w lodówce.Większą część ciasta rozwałkować i umieścić w formie ( o
boku 25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec przez 15 minut w 180 st. C.Składniki na warstwę
gruszkową:- 4
gruszki- 1/4 szklanki
wody- 1 łyżeczka
cukru- sok z 1/2
cytryny- 1 łyżeczka ekstraktu z
waniliii- 100 g
czekolady ( gorzka )- 1 łyżka budyniu
waniliowegoGruszki obrać, pokroić w kosteczkę i poddusić z
wodą i
cukrem, na koniec dodać rozrobiony w odrobinie
wody budyń i ekstrakt
waniliowy. Masę odrobinę przestudzić i dodać posiekaną w kosteczkę
czekoladę, wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.Składniki na piankę:- 4
białka- 1 szklanka
cukru pudru- 1,5 opakowania budyniu
waniliowego- 1/3 szklanki
olejuBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając
cukier puder. Miksując dodać proszek budyniowy i na koniec wlewać cienką strużką, cały czas miksując
olej.Piankę wyłożyć na masę
gruszkową. Na wierzch zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto.Piec około 40 minut w 180 st. C. Wystudzić, można posypać
cukrem pudrem.