Wykonanie
Jogurt naturalny to właściwie jedyna forma
nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za
serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre
mleka jakoś nie jestem przekonana.
Jogurty owocowe też nigdy nie były moim ulubionym produktem, a przecież więcej w nich
cukru i chemii niż
owoców, więc wcale mnie do nich nie ciągnie.Dlatego staram się "upychać" ten
jogurt gdzie tylko
mogę, najlepiej gęsty lub grecki ;) Zabielam nim zupy, zamiast
śmietany. Lubię go też zjeść np. z odrobiną
miodu i
owocami lub domową granolą. Ale absolutnym
hitem są u mnie wszelkiego rodzaju dipy na bazie
jogurtu. Zawsze z dużą ilością
czosnku, który świetnie działa na odporność. Są one nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw z grilla, ale sprawdzą się również do sałatek, pieczonego
kurczaka, a nawet kanapek. Zwykły kotlet nabierze charakteru ;)Stopień trudności:
banalne;)Składniki:- 1 średniej wielkości
por (biała część)- 200 gramów
greckiego jogurtu naturalnego- 1 duży ząbek
czosnku (lub więcej, jeśli lubisz)-
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:1. Białą część
pora umyj, przekrój wzdłuż na pół. Natnij paski o szerokości pół centymetra przez całą długość
pora, a następnie drobno pokrój na małe kawałeczki (mam nadzieję, że to brzmi z sensem, w każdym razie ma być drobno). Przełóż do miseczki, zasyp dużą szczyptą
soli i wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut.2. Dodaj
jogurt i przeciśnięty przez praskę
czosnek, wymieszaj, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Ja używam kolorowego i dosyć grubo go
mielę, jak widać na zdjęciu :)I gotowe :) Podawaj z czym tylko Ci przyjdzie ochota!