Wykonanie
Dziś miałam dzień dobroci dla roślin. Przyznam się Wam bez bicia, że w pokoju miałam do dziś tylko jednego kwiatka. Kaktusa w dodatku. Inne nie lubią suchego powietrza i małej ilości światła, jaka wpada do pomieszczenia. I tak sobie rozmyślałam, że tyle tej
wody z płukania
kiełków się marnuje, przecież mój kaktus całej nie pochłonie :) Miałam kupić kwiatka. Ale szłam dziś do piekarni i na mojej drodze wyrosła bida. Miniaturowa róża, prawie wysuszona, choć gałązki jeszcze zielone, kwitnąca na żółto, bo miała jednego wysuszonego pąka. Wyrzucona z doniczki, leżała na trawniku, chyba komuś nawet nie chciało się iść do śmietnika, tylko rzucił przez okno. A ja głupia co? No przecież nie mogłam zostawić, bo szkoda kwiatka, prawda? Nie pierwszy raz zresztą ratuję roślinkę przed śmietnikiem :) Zobaczymy co z niej wyrośnie ;)Ale wróćmy do tematu jedzenia. Dziś kolejny obiad z
serii bardzo szybki w przygotowaniu. "Pomysł na..." przygotuje za Ciebie cały sos, a
pieczarki zdecydowanie dodają potrawie charakteru. Choć sama przygotowałam to danie z
ziemniakami, to bardzo polecam jako dodatek mój ulubiony pęczak, doskonale komponuje się z
śmietanowo-
ziołowym sosem. Zrobiłam też
sałatkę z
brokuła,
fety i
kiełków rzodkiewki i wyszedł naprawdę bardzo smaczny obiad.Składniki:- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 250 gramów
pieczarek- 1 opakowanie "Pomysł na...
Kurczaka w sosie
śmietanowo-
ziołowym"- 200 ml
śmietany 12%*-
sól,
pieprz- 2 łyżki
oleju do smażenia- opcjonalnie: ulubione
zioła do posypania
mięsa, np.
tymianek-
kiełki rzodkiewki lub
natka pietruszki do posypania* wypróbowałam również w wersji z
jogurtem naturalnym - sprawdził się świetnie :)Przygotowanie:1.
Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę, posyp
solą,
pieprzem i opcjonalnie
ziołami. Podsmaż krótko na rozgrzanym
oleju, na dużym ogniu. Ściągnij z patelni i odstaw na chwilę.2.
Pieczarki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na tej samej patelni co
mięso. Oprósz
solą i
pieprzem, smaż aż cała
woda odparuje.3. Do
pieczarek dodaj z powrotem
mięso. Dodaj "Pomysł na..." rozpuszczony w 200 ml
wody wymieszanych z 200 ml
śmietany. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut od momentu zagotowania się sosu.4. Podawaj posypane
kiełkami rzodkiewki lub
natką pietruszki. Świetnie smakuje z
ziemniakami lub dowolną
kaszą.Zaglądasz czasem na mój funpage? ;) Zapraszam!Wpis powstał w ramach programu "Przyjaciele
Winiary"A tu proszę, moja bida po przesadzeniu i oberwaniu wszystkiego co najbardziej suche. Chciałam nazwać ją Franciszką, ale czy to już podchodzi trochę pod zachowanie godne "Leona Zawodowca"? ;)Zobaczymy czy uda się ją uratować...

