Wykonanie
Pyszna i aromatyczna
wędlina to to, co lubię najbardziej. Niestety, to co sprzedają w sklepach najczęściej pozostawia wiele do życzenia, a te bez konserwantów i ulepszaczy kosztują po prostu fortunę. W sklepie mięsnym zresztą najczęściej wcale nie można przeczytać, co jest w składzie wyłożonych do lodówki produktów, a jak czytam składy marketowych, to ręce opadają -
syrop glukozowy, E to, E tamto...Tymczasem przygotowanie własnych
wędlin nie wymaga dużo pracy . Ty musisz wykonać tylko kilka prostych czynności: kupić ładną, małą i zwartą
szynkę w kształcie kulki (bo taka nie potrzebuje żadnego wiązania, siatek itp), wrzucić ją do zalewy z
przyprawami, a następnie do piekarnika. Reszta z robi się sama, fajnie?Aby jednak nasza domowa
szynka miała piękny, delikatnie różowy kolor oraz wspaniały aromat przypraw, musi sobie poleżeć ok. 4 -5 dni w zalewie. Im większa
szynka, tym więcej czasu jest potrzebne, aby
sól dotarła do jej wnętrza, można ją ewentualnie nastrzyknąć w kilku miejscach solanką (zwykła strzykawka i igła wystarczą) . Wersja dla leniwych - możesz przygotować od razu dwie
szynki i jedną po upieczeniu zamrozić ;)Taka
szynka może być świetnym elementem świątecznego stołu, chociaż ja polecam ją na co dzień, a nie od święta :) Nie "ześlimaczy" się po
trzech dniach, jeśli w ogóle do tej
pory nie zniknie :) Jem
wędliny prawie codziennie, dlatego wolę wiedzieć, że są dobrej jakości i nie
będę po nich świecić w ciemności.
Szynkę można też pokroić ją w grube plastry i zjeść na ciepło z
ziemniakami i surówką na obiad.Stopień trudności: łatweIlość porcji: trudna do wyliczenia, sorry :)Składniki:- 1 nieduża
szynka wieprzowa, w ładnym okrągłym kształcie (ok. 0,7 - 1 kg)- ok. 1,5 litra zimnej
wody- 2 płaskie łyżki
soli peklowej- ok. 10 ziaren
ziela angielskiego- ok. łyżeczki ziaren
kolorowego pieprzu (ja użyłam czarnego i czerwonego)- kilka
liści laurowych- kilka ziaren jałowca- łyżeczka
suszonych warzyw*- 5 ząbków
czosnku (obranych i przekrojonych na pół)Dodatkowo:-
pieprz młotkowany z
kolendrą lub grubo zmielony
pieprz kolorowy do posypania (ale możesz też zastąpić go np.
majerankiem lub
tymiankiem, jeśli nie odpowiada Ci
pieprz).* użyłam prawdziwych,
suszonych warzyw - bez
soli, glutaminianu
sodu czy
kurkumy do zabarwienia, jak w przyprawach typu "warzywko". Ostatecznie można je pominąć.Przygotowanie:1. Wymieszaj
wodę z
solą peklową, wszystkimi
przyprawami i
czosnkiem w niezbyt szerokim garnku.
Szynkę opłucz i włóż do zalewy. Uwaga! Całe
mięso musi być przykryte
wodą, w przeciwnym razie może się popsuć, dlatego jeśli 1,5 litra nie wystarczy, dolej jeszcze trochę
wody. Przykryj pokrywką i odstaw w chłodne miejsce (do piwnicy, lodówki) na 4 - 5 dni. Warto chociaż raz zajrzeć do
szynki, upewnić się, że cała jest pod
wodą, przewrócić ją.2. Wyciągnij
mięso z zalewy, opłucz pod bieżącą
wodą. Posyp z każdej strony
pieprzem młotkowanym z
kolendrą lub inną ulubioną
przyprawą i włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze około 40 - 50 minut w zależności od wielkości
szynki (łączny czas pieczenia to ok. 50 - 60 minut!).3. Wyciągnij
szynkę z piekarnika, odstaw do wystygnięcia.

