Wykonanie
W zasadzie można powiedzieć, że mamy wiosnę na całego. Słońce świeci, kwiaty kwitną, ptaszki ćwierkają :) Słowem cudownie. To ostatni dzwonek, żeby pożegnać ciężkie, zimowe potrawy, na korzyść lekkich sałatek, chłodników, koktajli i innych kolorowych wynalazków. Moja propozycja na dziś to
sałatka z
mango i
awokado. W znanej
sieci marketów na literę T możecie teraz kupić
mango za 3 zł, a
awokado za 2 zł, także zachęcam Was do eksperymentów. Jeśli macie ochotę, możecie dorzucić
rukolę lub
szpinak, na pewno fajnie się wkomponuje.Składniki (2 porcje):1 dojrzałe (!)
awokado1
mango5
truskawek20 g
orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk)1 łyżeczka ziaren
sezamu (5 g)
Cytrynowy sos winegret:1,5 łyżki
oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g)1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczka
miodusól,
pieprz do smaku1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj (jeśli robisz większa porcję, możesz zrobić to w zamkniętym słoiku, na zasadzie shakera)2.
Awokado i
mango obierz, pokrój na plasterki.3. Pokrój
truskawki, również na plastry4.
Sezam i pokruszone
orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni5.
Owoce wymieszaj, polej sosem, posyp
sezamem i
orzechami. Najlepiej zjeść od razu.Energia(1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik356 kcal4 , 2 g25 , 3 g33 , 4 g5 , 6 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)18 %8 %36 %12 %22 %