Wykonanie
Wykwintna surówka z
selera z
mango. Wykwintna ze względu na walory smakowe, ale i
seler pokrojony w cienkie paseczki prezentuje się dostojniej niż potraktowany jarzynową tarką (przepis tu). To właśnie dodatek
mango -"
owocu młodości" nadaje jej niezwyłego, wykwintnego smaku. Duet nie tylko smaczny, ale niezwykle korzystny dla naszego zdrowia.
Seler - dostarczy witamin, ułatwi ochudzanie przyspieszając matabolizm, a
mango ze sporą dawką cennego błonnika tylko intensyfikuje działanie
selera. Garstka
orzechów dostarczy dawkę niazbędnych tłuszczów omega-3, a dodatek
żurawiny to najwyższy gatunkowo preparat mineralno-witaminowy. Samo zdrowie!Składniki na 2 porcje:mały
seler - 400 g
1/2
mango25 g
orzechów włoskich50 g
suszonej żurawiny2-3 łyżki
oleju1 łyżeczka
miodusok z 1/2
cytrynysól,
pieprzzieleninaWykonanie:
seler obrać, pokroić w cienkie plastry, następnie w cienkie paseczkiobrać
mango. Miąższ odzielić od pestki i pokroić w kostkę
olej wymieszać z
sokiem z cytryny i
miodem, posolić, dodać
pieprzposiekać
orzechy włoskie i
żurawinę, nastepnie wymieszać z pokrojonym
selerem i przygotowanym dresingiem. Odstawić na 30 minut . Najlepiej podawać schlodzonaSMACZNEGO !
inspiracja - Prospekt Aldi