Wykonanie
Pogoda jesienna - robi się coraz chłodniej, a tym samym człowiek nabiera ochoty na "coś konkretnego" na obiad :) Idąc tym tropem przygotowałam dziś
Kurczaka w miodzie. W Internecie można znaleźć mnóstwo wariacji na temat tego dania. Ja do marynaty użyłam tego, co było akurat pod ręką, a co pasowało mi do całości:) I tak w mojej marynacie znalazły się:
miód wielokwiatowy (płynny!),
sok z cytryny,
musztarda krymska,
olej,
sól i
pieprz cytrynowy. Smak ciekawy. Rozgrzewający. Jako dodatek polecam pieczone ziemniaczki i mieszankę
sałat z odrobiną
oliwy z oliwek i
octem winnym - przyprawione, doprawione wedle uznania. Dobrze komponuje się także z kieliszkiem
wina;) A jeśli pałki z
kurczaka zastąpimy filetami, możemy podawać je na zimno z
bagietką i warzywami.Składniki:4 kurze udkapół szklanki płynnego
miodu4-5 łyżek
musztardy1/2
cytryny3 łyżki
olejusólpieprz cytrynowyMiód (użyłam wielokwiatowego) mieszamy z
musztardą,
sokiem z cytryny (ja wycisnęłam niecałą połówkę
cytryny) i
olejem. Solimy i
pieprzymy. Do powstałej marynaty wkładamy
kurczaka (można go ponacinać). Odstawiamy go na co najmniej godzinę do lodówki, po czym przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 50 min. (często przekręcając i polewając z wierzchu marynatą!) Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i
sałatą:)A jutro przepis
śniadaniowy:)