ßßß Cookit - przepis na Kurczak w miodzie

Kurczak w miodzie

nazwa

Wykonanie

Pogoda jesienna - robi się coraz chłodniej, a tym samym człowiek nabiera ochoty na "coś konkretnego" na obiad :) Idąc tym tropem przygotowałam dziś Kurczaka w miodzie. W Internecie można znaleźć mnóstwo wariacji na temat tego dania. Ja do marynaty użyłam tego, co było akurat pod ręką, a co pasowało mi do całości:) I tak w mojej marynacie znalazły się: miód wielokwiatowy (płynny!), sok z cytryny, musztarda krymska, olej, sól i pieprz cytrynowy. Smak ciekawy. Rozgrzewający. Jako dodatek polecam pieczone ziemniaczki i mieszankę sałat z odrobiną oliwy z oliwek i octem winnym - przyprawione, doprawione wedle uznania. Dobrze komponuje się także z kieliszkiem wina;) A jeśli pałki z kurczaka zastąpimy filetami, możemy podawać je na zimno z bagietką i warzywami.
Składniki:
4 kurze udka
pół szklanki płynnego miodu
4-5 łyżek musztardy
1/2 cytryny
3 łyżki oleju
sól
pieprz cytrynowy
Miód (użyłam wielokwiatowego) mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny (ja wycisnęłam niecałą połówkę cytryny) i olejem. Solimy i pieprzymy. Do powstałej marynaty wkładamy kurczaka (można go ponacinać). Odstawiamy go na co najmniej godzinę do lodówki, po czym przekładamy, razem z marynatą, do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez ok. 50 min. (często przekręcając i polewając z wierzchu marynatą!) Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatą:)
A jutro przepis śniadaniowy:)
Źródło:http://apetyty.blogspot.com/2011/09/kurczak-w-miodzie_15.html