Wykonanie



Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów - jest
cynamon,
kokos,
migdały,
orzechy,
miód i dużo, dużo
jabłek - wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej
herbaty. Albo
kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie to dużo. Ale tylko teoretycznie, bo znika w zastraszającym tempie. Nie
miejcie wyrzutów sumienia - to zdrowa szarlotka, bogata przede wszystkim w błonnik (1 kawałek to połowa naszego dziennego zapotrzebowania!).Składniki (12 porcji 8,5x8 cm)Suche100 g
ksylitolu (1/2 szklanki)120 g
mąki kokosowej (1 szklanka) - lub drobnych wiórków - o tej
mące poczytasz tutaj240
mąki żytniej pełnoziarnistej (2 szklanki)50 g
płatków migdałowych20 g tartych
orzechów włoskich (2 łyżki)Mokre40 g
oleju kokosowego (4 łyżki)2,5 kg soczystych, kwaśnych
jabłek2 łyżki
miodu1 opakowanie
cynamonuopcjonalnie
kardamon i
waniliaPrzygotowanie:1. W misce wymieszaj dwa rodzaje
mąki i
ksylitol. Podziel na 3 części.2.
Jabłka pokrój w drobną kostkę (lub zetrzyj), następnie dodaj
miód i
cynamon. Wymieszaj. Podziel na 2 części.3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp pierwszą warstwę
mąki. Na to wyłóż
owoce, ugnieć lekko i znów posyp
mąką. Następnie znowu
owoce i
mąka. Na to połóż
płatki migdałów i starte
orzechy. Polej równomiernie
olejem kokosowym.4. Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.5. Krój dopiero po wystudzeniu.Rady:im bardziej soczyste
jabłka, tym lepiej - sok nada ciastu odpowiedniej wilgotności i zwiąże
mąkę (najbardziej nadają się antonówki i szara reneta). Jeśli masz mniej soczystą odmianę, możesz dolać trochę
soku jabłkowego lub ewentualnie
wody do pokrojonych/startych
owocówjeśli używasz słodkich
owoców, dodaj mniej
ksylitolujeśli masz więcej czasu, zetrzyj
jabłka na tarce - ciasto będzie bardziej zwarte, z mniejszą tendencją do rozpadaniamożesz, ale nie musisz, obrać
jabłkaszarlotka najlepiej smakuje po dniu spędzonym w lodówceEnergia(1 kawałek)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik300 kcal5 g8 , 5 g58 , 5 g12 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)15 %10 %12 %22 %48 %
