ßßß Cookit - przepis na Styropian, czyli oszukany sernik

Styropian, czyli oszukany sernik

nazwa

Wykonanie

Ciacho idealnie udające sernik, po spróbowaniu trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste do przygotowania. A nazwa... no cóż, moim zdaniem trochę krzywdząca, ale skoro funkcjonują ciasta o zagadkowych nazwach jak pleśniak, kaszak czy inwalida, to i styropian może być :)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 żółtek
250 g masła
2 łyżki jogurtu typu greckiego lub śmietany
Masa:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 litr jogurtu typu greckiego - byle nie light (lub śmietany 18%)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu śmietankowego (standardowe opakowania po 40 g)
150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
kilka łyżek dowolnego dżemu (u mnie dżem z agrestu i kiwi)
Przygotowanie:
Ciasto:
Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka, jogurt i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w zamrażalniku przez 20-30 min.
Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w zamrażalniku przez 20-30 min.
Masa:
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać jogurt i pozostałe składniki. Wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach 24,5 x 28 cm wysmarować masłem. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i podzielić je na 2 części - mniejszą i większą. Większą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki formy. Na cieście rozsmarować dżem, następnie wylać masę jogurtową. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2014/10/styropian-czyli-ciasto-la-sernik.html