Wykonanie
Ciacho idealnie udające sernik, po spróbowaniu trudno uwierzyć, że nie ma w nim ani grama
sera. Jest zachwycające: smaczne, delikatne, lekkie i co ważne: bardzo proste do przygotowania. A nazwa... no cóż, moim zdaniem trochę krzywdząca, ale skoro funkcjonują ciasta o zagadkowych nazwach jak pleśniak, kaszak czy inwalida, to i styropian może być :)

Składniki:Ciasto:3 szklanki
mąki1/3 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego5
żółtek250 g
masła2 łyżki
jogurtu typu greckiego lub
śmietanyMasa:5
białek1 szklanka
cukru pudru1 litr
jogurtu typu greckiego - byle nie light (lub
śmietany 18%)1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 opakowania budyniu
śmietankowego (standardowe opakowania po 40 g)150 g
wiórków kokosowychDodatkowo:kilka łyżek dowolnego
dżemu (u mnie
dżem z
agrestu i
kiwi)Przygotowanie:Ciasto:Ręcznie : Posiekać
masło z
mąką i
cukrem. Palcami rozetrzeć grudki, dodać
żółtka,
jogurt i ekstrakt
waniliowy. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w zamrażalniku przez 20-30 min.Mikser planetarny/ malakser: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera/ malaksera. Włączyć urządzenie i miksować tylko do czasu, kiedy składniki zaczną się sklejać. Wyjąć ciasto, dłońmi uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w zamrażalniku przez 20-30 min.Masa:
Białka ubić na sztywno z
cukrem pudrem. Następnie dodać
jogurt i pozostałe składniki. Wymieszać.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę o wymiarach 24,5 x 28 cm wysmarować
masłem. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i podzielić je na 2 części - mniejszą i większą. Większą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki formy. Na cieście rozsmarować
dżem, następnie wylać masę
jogurtową. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.