Wykonanie
Akcja Shinju Hola Mexico 4 powoli dobiega końca. Miałam zrobić tyle dań kuchni meksykańskiej… Książka, z której pochodzi moja dzisiejsza propozycja, czyli Kuchnia meksykańska. Duży wybór egzotycznych przepisów autorstwa Marleny Spieler wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk jest cała oznaczona karteczkami, miałam wielkie
plany, ale może uda mi się jeszcze w ostatnim tygodniu
trwania akcji dodać kilka przepisów. Kuchnia meksykańska bardzo mi odpowiada, a tym bardziej mojemu mężowi, bo on lubi ostrzejsze smaki.

Składniki:6-8 kukurydzianych tortilliok. 350 g ugotowanego
mięsa z kurczaka1 łyżeczka
chilli mielonego/1 łyżeczka
ostrego sosu chilli/ 1/2
papryczki chilli czerwonej1/2 łyżeczki
soli1/2
cebuliok. 150 ml gęstej
śmietany 30%2 łyżki kolendry/natki
pietruszkiolej do smażeniaguacamole:1 dojrzały
pomidor2
limonki2 średnie dojrzałe
awokado1/2
cebuli1 szczypta mielonego
chilli1 łyżeczka
ostrego sosu chilli/ 1/2
papryczki chilli zielonej1 łyżka liści kolendry/natki
pietruszkisólGUACAMOLE1. Wycisnąć sok z
limonek do miseczki.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestki, obrać i pokroić miąższ na małe kawałeczki. Wrzucić do
soku z limonki, aby nie ściemniało.2. Posiekać
cebulę i kolendrę/natkę. Wymieszać z
awokado. Posolić, dodać
chilli.3.
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki.4. Można chwilę schłodzić przed podaniem.1. Można korzystać z gotowych tortilli. Ja przygotowałam je sama według przepisu z bloga Dorota Smakuje, który znajdziecie tutaj . Wprowadziłam tylko jedną zmianę do przepisu – użyłam
oliwy z oliwek (nie extra virgin). Wyszło 6 tortilli. Nie wyszły mi zbyt elastyczne, więc jak ktoś chce robić ruloniki z nadzieniem, to wtedy lepiej sprawdzą się te kupne. Ja swoje złożyłam na pół faszerując i wyszło efektownie i pysznie.2. Przygotować nadzienie: ugotowane
mięso z kurczaka (u mnie z
bulionu gotowanego dzień wcześniej) drobno pokroić. Włożyć do miski, dodać posiekaną
cebulę i kolendrę/natkę. Dodać
śmietanę. Musi być to bardzo gęsta
śmietana, tak aby nadzienie tworzyło spójną masę. Przyprawić
chilli oraz
solą.3. Podgrzać spryskane
wodą tortille na patelni bez tłuszczu, najlepiej w stosie, przekładając je z góry na dół, aby wszystkie się podgrzały. Ciepłe tortille są bardziej elastyczne. Na połowę każdej tortilli nakładać ok. 2 łyżek farszu i złożyć na pół. Można też robić ruloniki z farszem z dwóch nachodzących na siebie tortilli (tak było w oryginalnym przepisie).4. Smażyć z dwóch stron. Podając przecięłam jeszcze każdą tortillę na pół. Podawać z guacamole.Podane w przepisie ilość
chilli możecie zmienić zgodnie z upodobaniami.