ßßß
Składniki:6-8 kukurydzianych tortilliok. 350 g ugotowanego mięsa z kurczaka1 łyżeczka chilli mielonego/1 łyżeczka ostrego sosu chilli/ 1/2 papryczki chilli czerwonej1/2 łyżeczki soli1/2 cebuliok. 150 ml gęstej śmietany 30%2 łyżki kolendry/natki pietruszkiolej do smażeniaguacamole:1 dojrzały pomidor2 limonki2 średnie dojrzałe awokado1/2 cebuli1 szczypta mielonego chilli1 łyżeczka ostrego sosu chilli/ 1/2 papryczki chilli zielonej1 łyżka liści kolendry/natki pietruszkisólGUACAMOLE1. Wycisnąć sok z limonek do miseczki. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestki, obrać i pokroić miąższ na małe kawałeczki. Wrzucić do soku z limonki, aby nie ściemniało.2. Posiekać cebulę i kolendrę/natkę. Wymieszać z awokado. Posolić, dodać chilli.3. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie składniki.4. Można chwilę schłodzić przed podaniem.1. Można korzystać z gotowych tortilli. Ja przygotowałam je sama według przepisu z bloga Dorota Smakuje, który znajdziecie tutaj . Wprowadziłam tylko jedną zmianę do przepisu – użyłam oliwy z oliwek (nie extra virgin). Wyszło 6 tortilli. Nie wyszły mi zbyt elastyczne, więc jak ktoś chce robić ruloniki z nadzieniem, to wtedy lepiej sprawdzą się te kupne. Ja swoje złożyłam na pół faszerując i wyszło efektownie i pysznie.2. Przygotować nadzienie: ugotowane mięso z kurczaka (u mnie z bulionu gotowanego dzień wcześniej) drobno pokroić. Włożyć do miski, dodać posiekaną cebulę i kolendrę/natkę. Dodać śmietanę. Musi być to bardzo gęsta śmietana, tak aby nadzienie tworzyło spójną masę. Przyprawić chilli oraz solą.3. Podgrzać spryskane wodą tortille na patelni bez tłuszczu, najlepiej w stosie, przekładając je z góry na dół, aby wszystkie się podgrzały. Ciepłe tortille są bardziej elastyczne. Na połowę każdej tortilli nakładać ok. 2 łyżek farszu i złożyć na pół. Można też robić ruloniki z farszem z dwóch nachodzących na siebie tortilli (tak było w oryginalnym przepisie).4. Smażyć z dwóch stron. Podając przecięłam jeszcze każdą tortillę na pół. Podawać z guacamole.Podane w przepisie ilość chilli możecie zmienić zgodnie z upodobaniami.