Wykonanie

Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Oprócz
awokado dodaje się także
limonkę i
sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać
pomidory,
paprykę chili,
cebulę,
kolendrę,
czosnek i inne
przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, chociaż Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Nazwa guacamole pochodzi z
języka nahuatl, āhuacamolli (w
języku nahuatl āhuacatl -
awokado, molli - sos), w
języku hiszp. wymawia się je jako guakamole. Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest roztarte
awokado, szczypta
soli i odrobina
soku z limonki lub
cytryny.(Wikipedia)Składniki :- jedno dojrzałe
awokado- szczypta siekanych
suszonych pomidorów (nie mylić z tymi w
oleju) lub kilka posiekanych koktajlowych- pół
ostrej papryczki chili- sok z połowy
limonki-
sólAwokado obrać i rozgnieść widelcem.Dodać zblendowaną papryczkę, sok,
pomidory i
sól, zamieszać.