ßßß
Bardzo lubię pomidory i bardzo lubię cebulę. No to powstała konfitura. Coś podobnego robiłam na warsztatach z Olitalia i zapamiętałam ten wspaniały smak. To zrobiłam sobie własną konfiturkę w domu. Pasuje do wielu dań, do placków, do mięsa, do makaronu, do ryżu, do zapiekanek. Jest wiele możliwości a smak rewelacyjny.Taką konfiturę możemy zrobić w większej ilości, zamknąć w słoiki, zapasteryzować i schować na potem. Albo przechowywać w lodówce przez jakiś czas, jak długo to nie wiem, bo u mnie znika w ciągu tygodnia.Zapraszam :-)Składniki:- 1,2 kg pomidorów lima- 400 g cebuli- 100 g cukru trzcinowego- 1 łyżeczka soli himalajskiej- 1 łyżka oleju- szczypta lub dwie chilliWykonanie:Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę (taką większą). Do garnka wlać olej i dorzucić cebulę, chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 1 godzinę na małym ogniu. Następnie dodać cukier, sól i chilli. Gotować ponownie jeszcze około godziny, na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Ważne, aby odparować nadmiar płynów. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.