Wykonanie
Dziś Tłusty Czwartek – zapraszam Was na
faworki lub
serowe oponki ! Albo właśnie na muffinki
kawowe z
czekoladą i
rumem.Przepis zaczerpnęłam z bloga Uwielbiam gotować . Po raz pierwszy wypróbowałam go w kwietniu 2013. Zrobiłam wtedy podwójną porcję i zawiozłam na moje pierwsze zawody łucznicze w ramach Ligi Południe w Wołczynie. Taka byłam zaaferowana, że tuż przed rozpoczęciem zawodów, sięgając po muffinkę z bagażnika samochodu zostawiłam w nim skórkę chroniącą palce… Musiałam pożyczać od innego zawodnika i wszystkich zaprzęgłam do szukania. A tu gdzieś w połowie zawodów okazało się, że niesie mi ją mój mąż (był w innej grupie) z hasłem „Łakomczuch!” ;), bo leżała na muffinkach 😉Muffinki chociaż zrobiłam ich dwa
razy więcej niż w przepisie poszły bardzo szybko, pozwoliły przetrwać kilkugodzinne zawody, przez połowę których padał deszcz. Jednak wydawały mi się nieco mdłe, nie posypałam ich bowiem
cukrem pudrem i użyłam
gorzkiej czekolady. Może to też kwestia dodania
oleju zamiast
masła. Postanowiłam zrobić je zgodnie z przepisem z
masłem oraz dodać
rum i
mleczną czekoladę. Wyszły wspaniale! Aksamitne w środku z chrupiącą skórką na wierzchu. Myślę, że dobrym pomysłem byłoby też dodanie
białej czekolady zamiast
mlecznej, następnym razem tak zrobię. A i okazało się, że dodałam całą kostkę
masła zamiast 1/2, więc jak ktoś bardzo dba o linię, może dodać mniej.

Składniki na 12 sztuk:200 g
masła2/3 szklanki
cukru2 łyżki
kawy rozpuszczalnej4 łyżki gorącej
wody1/2 szklanki
mleka1 duże
jajko1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
rumu12 kostek
czekolady (polecam
mleczną)1.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Kawę zalewamy gorącą
wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy
masło i
kawę do lekkiego przestudzenia.2. Do ostudzonego
masła dodajemy
cukier,
kawę,
mleko i
jajko. Mieszamy.3. Do mokrych składników dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Mieszając wszystkie składniki łyżką pod koniec dodajemy
rum.4. Przekładamy połowę ciasta do papilotek ułożonych z formie do pieczenia muffinek. Do każdej papilotki wypełnionej w połowie
ciastem wkładamy po kostce
czekolady, przykrywamy pozostałym
ciastem.5. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC na środkowej półce w trybie grzania góra-dół.

To mój pierwszy przepis do akcji Domi w kuchni: