Wykonanie
Dzisiaj bardzo prosta do przygotowania zupa, z niewielu składników, a niezwykle aromatyczna – nie wiedziałam, że białe
szparagi są takie pyszne! Lubicie je? Jak nie jedliście, to polecam szybko pobiec na rynek, bo sezon już się kończy.

Składniki na 4 porcje:2 litry
bulionu drobiowo-warzywnego (na
młodej włoszczyźnie)pęczek małych białych
szparagówsól,
pieprzkoperek100 g
boczku parzonego1. Ugotować
bulion drobiowo-warzywny – ja przygotowałam
bulion na dwóch udkach i pęczku
młodej włoszczyzny, gotowałam wszystko około godziny na wolnym ogniu z kilkoma ziarnami
ziela angielskiego, 2 liściami laurowymi, 1 łyżeczką
soli i kilkunastoma ziarnami
czarnego pieprzu. Ewentualnie można użyć
bulionu z kostki, choć ja posiłkuję się nim tylko w ostateczności. Zawsze mam też
bulion własnej roboty zamrożony.2.
Szparagi obrać delikatnie obieraczką do jarzyn. Pokroić na mniejsze kawałki.3.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.4.
Szparagi i
ziemniaki gotować w przecedzonym przez sito
bulionie około 25 minut.5. Zmiksować zupę blenderem.6. Podawać z posiekanym
koperkiem i podsmażonym, pokrojonym w kostkę
boczkiem.Dziś chyba znów kupię
szparagi i coś z nich przyrządzę, muszę się nimi nacieszyć,
póki są!