ßßß
Składniki na 4 porcje:2 litry bulionu drobiowo-warzywnego (na młodej włoszczyźnie)pęczek małych białych szparagówsól, pieprzkoperek100 g boczku parzonego1. Ugotować bulion drobiowo-warzywny – ja przygotowałam bulion na dwóch udkach i pęczku młodej włoszczyzny, gotowałam wszystko około godziny na wolnym ogniu z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, 2 liściami laurowymi, 1 łyżeczką soli i kilkunastoma ziarnami czarnego pieprzu. Ewentualnie można użyć bulionu z kostki, choć ja posiłkuję się nim tylko w ostateczności. Zawsze mam też bulion własnej roboty zamrożony.2. Szparagi obrać delikatnie obieraczką do jarzyn. Pokroić na mniejsze kawałki.3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.4. Szparagi i ziemniaki gotować w przecedzonym przez sito bulionie około 25 minut.5. Zmiksować zupę blenderem.6. Podawać z posiekanym koperkiem i podsmażonym, pokrojonym w kostkę boczkiem.Dziś chyba znów kupię szparagi i coś z nich przyrządzę, muszę się nimi nacieszyć, póki są!