Tę sałatkę znalazłam w pięknie wydanej książce Hanny Grykałowskiej Smakowita kolekcja przysmaków . Jak nastanie sezon na kalafiory na pewno zrobię ja ponownie. Tę przygotowałam z kalafiorem z Francji 😉 Francuz nie smakował najgorzej 😛 Można też skorzystać z mrożonych różyczek kalafiora.Składniki:1 kalafior (ok. 1 kg)3 pomidory1/2 puszki zielonego groszku2 jajka2 gałązki koperkusólSos:gęsty jogurt typu greckiego1 ząbek czosnkusól, pieprz1. Kalafior myjemy i gotujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.2. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w półplasterki.3. Groszek odsączamy z zalewy.4. Jajka gotujemy 8 minut, studzimy, obieramy i kroimy w plastry.5. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.6. Na talerzach układamy różyczki kalafiora, aby utworzyły krąg. Kilka kładziemy na środku. Na kalafiorze promieniście układamy półplasterki pomidora, a następnie plastry jajka. Groszek wysypujemy na środku naszych „kalafiorowych kwiatków”.7. Warzywa polewamy sosem i dekorujemy koperkiem.To moja kolejna sałatkowa propozycja do akcji Fit na lato.