Wykonanie
Istnieją różne wariacje
pomidorów pod pierzynką. Jedni zamiast
jajek dodają do nich
mozzarellę lub
ser feta. Inni kroją
pomidory w plastry, ósemki, bądź faszerują je w całości. Czasem przekąska ta jest serwowana w misce jak
sałatka, innym razem na talerzu lub półmisku. Osobiście próbowałam kilku wersji i przepis poniżej jest zdecydowanie moim ulubionym.
Pomidory pod pierzynką dobrze smakują z daniami
mięsnymi, szczególnie tymi z grilla. Doskonale sprawdzą się też jako samodzielna przystawka na imprezie lub jako sycąca kolacja.
Składniki:2
pomidory3
jajka3 łyżki stołowe
jogurtu greckiego2 łyżki stołowe
majonezu2 ząbki
czosnkugarść startego
żółtego serasól, świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Jajka wkładamy do zimnej
wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia
wody). Po tym czasie przelewamy je zimną
wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Następnie układamy je na dużym talerzu lub półmisku, jeden obok drugiego. Posypujemy
solą oraz świeżo mielonym
pieprzem. Ostudzone wcześniej
jajka obieramy, kroimy w plastry i układamy na pomidorach.W osobnej miseczce łączymy
jogurt,
majonez oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dokładnie mieszamy i powstałym sosem zalewamy
pomidory wraz z
jajkami. Na koniec całość posypujemy startym
żółtym serem. Przed podaniem przechowujemy w lodówce.Smacznego!