ßßß
Pierwszy raz jadłam tą sałatkę trzy lata temu podczas wakacji na Kaszubach. Podano nam ją na kolacje w ośrodku wczasowym, w którym się zatrzymaliśmy. Byłam zdziwiona, że z kalafiora można zrobić sałatkę. Dotychczas moje doświadczenie z kalafiorem kończyło się na zupce jarzynowej i kalafiorze z bułką tartą. Jednak ta sałatka urzekła mnie swoim smakiem od pierwszego kęsa. Od tego czasu bardzo często robię ją w domu. Sałatka jest prosta, szybka i tania, zwłaszcza latem, gdy na targowiskach jest pełno świeżych, polnych warzyw.Składniki:1 nieduży kalafior5 podłużnych pomidorów3 jajka3 łyżki majonezu Kieleckiego1 ząbek czosnkusólpieprzWykonanie:Jajka ugotować na twardo. Kalafior podzielić na większe różyczki i ugotować w osolonej wodzie ( ja gotuje ok 8-10 minut). Odcedzić, ostudzić i podzielić na małe różyczki. Jajka ostudzić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystko delikatnie wymieszać.