ßßß
Pozostałe składniki to:2 śmietany0,5 l 36%4 śmietan-fix-y0,5 szklanki cukru pudrupuszka brzoskwinipuszka mandarynekZaczynamy od przekrojenia biszkoptu na pół.
Ubijamy śmietanę z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fix-ów, które sprawią, że śmietana utrzyma nam się nawet w pokojowej temperaturze kilka godzin.Zapomniałabym dodać jedną rzecz. Ważne jest aby śmietanę UHT dobrze schłodzić – minimum 12 godzin.1/3 ubitej śmietany smarujemy I warstwę biszkoptu. Na wierzchu układamy pokrojone cienko brzoskwinie.
Przykrywamy II częścią biszkoptu i rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach resztę śmietany. Najlepiej robić to płaską łopatką (nie łyżką – tak jak ja prezentuję na zdjęciu).

W sezonie można użyć truskawek, malin bądź jagód.
Ten jest naprawdę dość lekki. Śmietana nie należy do mało kalorycznych, niemniej jednak mała zawartość cukru i puszystość biszkoptu sprawiają, że można spokojnie zjeść spory kawałek
Tort zniknął w tempie ekspresowym 😛