Wykonanie
Podczas długiego weekendu majowego mój szanowny małżonek obchodził urodzinki. Poprosił mnie o zrobienie
tortu. Od razu przypomniał mi się przepis na
biszkopt niezawodny autorstwa Zauberi z Niebieskiej
Pistacji, który mógłby stanowić jego podstawę. Przygotowanie ciasta zgodnie z przepisem jest bardzo proste i efekt jest więcej niż satysfakcjonujący.
Biszkopt chce wyskoczyć z formyPolecam gorąco ten przepis.Do przygotowania
biszkoptu potrzebujemy 6
jajek, 1,5 szklanki
cukru pudru, 1,5 szklanki
mąki i małe opakowanie
proszku do pieczenia. Jak wymieszać składniki i piec ciasto przeczytajcie na blogu Zauberi we ww. przepisie.Po upieczeniu
biszkopt prezentuje się tak:

Pozostałe składniki to:2 śmietany0,5 l 36%4
śmietan-fix-y0,5 szklanki
cukru pudrupuszka
brzoskwinipuszka
mandarynekZaczynamy od przekrojenia
biszkoptu na pół.

Ubijamy
śmietanę z dodatkiem
cukru pudru i
śmietan-fix-ów, które sprawią, że
śmietana utrzyma nam się nawet w pokojowej temperaturze kilka godzin.Zapomniałabym dodać jedną rzecz. Ważne jest aby
śmietanę UHT dobrze schłodzić – minimum 12 godzin.1/3 ubitej
śmietany smarujemy I warstwę
biszkoptu. Na wierzchu układamy pokrojone cienko
brzoskwinie.

Przykrywamy II częścią
biszkoptu i rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach resztę
śmietany. Najlepiej robić to płaską
łopatką (nie łyżką – tak jak ja prezentuję na zdjęciu).



W sezonie można użyć
truskawek,
malin bądź
jagód.

Ten jest naprawdę dość lekki.
Śmietana nie należy do mało kalorycznych, niemniej jednak mała zawartość
cukru i puszystość
biszkoptu sprawiają, że można spokojnie zjeść spory kawałek

Tort zniknął w tempie ekspresowym 😛