ßßß Cookit - przepis na Udka kurczaka z ananasem

Udka kurczaka z ananasem

nazwa

Wykonanie

PRZEPIS AUTORSKI
Przedstawiam Wam dzisiaj propozycję na smaczny obiad: udka kurczaka z ananasem z kuskusem i surówką z kiszonej czerwonej kapusty
Składniki:
udka kurczaka
ananas w puszcze
zioła prowansalskie
pieprz
sól
oliwa
biały ocet winny
kuskus
20 dag kiszonej czerwonej kapusty
jabłko
kawałek pora
natka pietruszki
Kurczaka marynujemy kilka godzin wcześniej w oliwie z oliwek, białym occie winnym i przyprawach: soli, pieprzu, ziołach prowansalskich. Wykładamy na naczynie do pieczenia i posypujemy pokrojonym ananasem z puszki. Zalewamy sokiem z ananasa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy odkryte przez około 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Kroimy drobno kiszoną czerwoną kapustę (można dostać na każdym rynku warzywnym) i kawałek pora. Na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłko – najlepsza będzie odmiana Ligol. Skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dodajemy drobno posiekaną natkę, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.
Kuskus jest kaszą błyskawiczną. Zalewamy potrzebną ilość wrzątkiem, przykrywamy i po 5 minutach można podawać. Na jedną osobę potrzebujemy około 0,5 szklanki.
Gotowe danie prezentuje się tak:
Mopsi oczywiście z całego dania najbardziej podobał się kurczak 😉 Ale cóż nie dla psa kiełbasa, Pumba musi się zadowolić swoją karmą z kurczakiem 😛
Przepis ten dołączam do akcji Kurczak na 1000 sposobów
oraz „Wasze pomysły na smaczne obiady”
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/01/04/udka-kurczaka-z-ananasem