Wykonanie
Składniki:- 200g
kiełbasy krakowskiej- 1
czerwona papryka- 200ml
śmietany 30%- 2 łyżeczki
ziół prowansalskich- 2
żółtka- 2 ząbki
czosnku- 2
cukinie-
oliwa z oliwek- 100g
żółtego sera-
sól i
pieprz- 300g
makaronu świderkiSposób przygotowania:1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.2. Na suchej patelni podsmażamy pokrojoną
kiełbasę, aż się zrumieni, później przekładamy ją do miski.3. Na patelnie wlewamy 2 łyżki
oliwy, wrzucamy pokrojoną w paski
paprykę, chwilę smażymy, przekładamy do
kiełbasy.4.
Cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy, odkładamy na 15 min., po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru płynu i również podsmażamy wraz z posiekanym
czosnkiem, przekładamy do pozostałych składników.5.
Makaron mieszamy z podsmażonymi warzywami i
kiełbasą, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.6.
Śmietanę podgrzewamy z
ziołami prowansalskimi, lekko studzimy, dokładnie mieszamy z
żółtkami.7.
Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy
śmietaną i posypujemy
startym serem. Zapiekamy ok. 25 min., w 180 stopniach.