Wykonanie
Pierwszy majowy tydzień czas zacząć :)Długi weekend zapowiada się upalnie, dlatego warto zadbać o to, by posiłki,które będziemy spożywać w tym czasiebyły lekkie, energetyczne, smaczne i piękne.Do popołudniowej
kawki proponuję ciasto z
truskawkami i
brzoskwiniami orazkolorowymi
galaretkami. Cztery warstwyo różnych smakach tworzą wyjątkowy,niepowtarzalny, orzeźwiający deser.Różnorodność smaków jest zaletą ciasta.Można urozmaicić je dodając
bitą śmietanę,polewając
sokiem z
owoców lub odrobiną
alkoholu. Nam jednak smakuje bez dodatków.Warstwa pierwsza: 2
galaretki poziomkowe, 5 łyżek
serka mascarpone.
Galaretki rozpuściłam w 300 ml wrzącej
wody. Po wystygnięciu dodałam
mascarpone,wymieszałam trzepaczką, wlałam do prostokątnej formy, wstawiłam do lodówki.Warstwa druga: 2
galaretki truskawkowe, 350 g
truskawek, szklanka
śmietany 30%,łyżeczka
fixu do
śmietany.
Galaretki rozpuściłam w 280 ml gorącej
wody.
Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam w drobną kostkę. Zimną
galaretkę zmiksowałam ze
śmietaną, stopniowododając fix. Na końcu wsypałam pokrojone
truskawki, wymieszałam
łopatką, wlałamdo formy na stężoną warstwę
poziomkową.Warstwa trzecia: 2
galaretki jabłkowo -
miętowe.
Galaretki rozpuściłam w 400 ml wrzącej
wody. Kiedy całkowicie wystygły, wlałamdo formy.Warstwa czwarta: 2
galaretki cytrynowe, 5 połówek
brzoskwiń z zalewy.230 ml
mleka 3,8%, łyżka
fixu do
śmietany.
Galaretki rozpuściłam w 240 ml wrzącej
wody.
Brzoskwinie pokroiłam w kostkę.Zimną
galaretkę zmiksowałam z
mlekiem i
fixem, dodałam
brzoskwinie, wymieszałam
łopatką.Masę wlałam do formy.Po schłodzeniu pokroiłam na porcje, podałam z mrożoną
herbatą malinową.Bardzo smacznie polecam :)