ßßß Cookit - przepis na Na upalną majówkę: orzeźwiające ciasto z owocami

Na upalną majówkę: orzeźwiające ciasto z owocami

nazwa

Wykonanie

Pierwszy majowy tydzień czas zacząć :)
Długi weekend zapowiada się upalnie, dlatego warto zadbać o to, by posiłki,
które będziemy spożywać w tym czasie
były lekkie, energetyczne, smaczne i piękne.
Do popołudniowej kawki proponuję ciasto z truskawkami i brzoskwiniami oraz
kolorowymi galaretkami. Cztery warstwy
o różnych smakach tworzą wyjątkowy,
niepowtarzalny, orzeźwiający deser.
Różnorodność smaków jest zaletą ciasta.
Można urozmaicić je dodając bitą śmietanę,
polewając sokiem z owoców lub odrobiną
alkoholu. Nam jednak smakuje bez dodatków.
Warstwa pierwsza: 2 galaretki poziomkowe, 5 łyżek serka mascarpone.
Galaretki rozpuściłam w 300 ml wrzącej wody. Po wystygnięciu dodałam mascarpone,
wymieszałam trzepaczką, wlałam do prostokątnej formy, wstawiłam do lodówki.
Warstwa druga: 2 galaretki truskawkowe, 350 g truskawek, szklanka śmietany 30%,
łyżeczka fixu do śmietany.
Galaretki rozpuściłam w 280 ml gorącej wody. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam w drobną kostkę. Zimną galaretkę zmiksowałam ze śmietaną, stopniowo
dodając fix. Na końcu wsypałam pokrojone truskawki, wymieszałam łopatką, wlałam
do formy na stężoną warstwę poziomkową.
Warstwa trzecia: 2 galaretki jabłkowo - miętowe.
Galaretki rozpuściłam w 400 ml wrzącej wody. Kiedy całkowicie wystygły, wlałam
do formy.
Warstwa czwarta: 2 galaretki cytrynowe, 5 połówek brzoskwiń z zalewy.
230 ml mleka 3,8%, łyżka fixu do śmietany.
Galaretki rozpuściłam w 240 ml wrzącej wody. Brzoskwinie pokroiłam w kostkę.
Zimną galaretkę zmiksowałam z mlekiem i fixem, dodałam brzoskwinie, wymieszałam łopatką.
Masę wlałam do formy.
Po schłodzeniu pokroiłam na porcje, podałam z mrożoną herbatą malinową.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/04/na-upalna-majowke-orzezwiajace-ciasto-z.html