ßßß Cookit - przepis na Tiramisu Truskawkowe

Tiramisu Truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Cudowny, delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia. Owocowe tiramisu na bazie śmietanki kremówki, włoskiego mascarpone i biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym kawowym tiramisu nie przepadają.
Masa:
600 ml śmietany kremówki
400 g sera mascarpone
2 fixy do ubijania śmietany
ok. 4 łyżki cukru pudru
ok. 300-400 g truskawek
duże opakowanie biszkoptów (ok. 250-300 g)
ok. 1/2 szklanki mleka
cukier puder do oprószenia
przygotowania:
Śmietankę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Do śmietanki dodajemy cukier puder wymieszany z fixem do śmietany i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone do momentu otrzymania puszystej masy. Do mascarpone dodajemy ubitą śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.
Krem dzielimy na ok. 5 części.
Dno formy (ok. 20x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Każdy biszkopt przez 1-2 sekundy namaczamy w mleku i układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Następnie wykładamy część kremu i układamy truskawki (pokrojone na połówki lub plasterki) które delikatnie wbijamy w masę - smarujemy kolejną częścią kremu. Następnie ponownie wykładamy warstwę biszkoptów, krem, układamy truskawki i wierzch smarujemy pozostałą część kremu. Tuż przed podaniem porcje ciasta oprószamy cukrem pudrem.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2015/09/tiramisu-truskawkowe.html