Wykonanie
Cudowny, delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego przygotowanie jest bardzo proste, szybkie i co najważniejsze jest to ciasto bez pieczenia.
Owocowe tiramisu na bazie
śmietanki kremówki, włoskiego
mascarpone i
biszkoptów do deser idealny na letnie dni i myślę, że zasmakuje nawet tym którzy za tradycyjnym
kawowym tiramisu nie przepadają.
Masa:600 ml
śmietany kremówki400 g
sera mascarpone2
fixy do ubijania
śmietanyok. 4 łyżki
cukru pudruok. 300-400 g
truskawekduże opakowanie
biszkoptów (ok. 250-300 g)ok. 1/2 szklanki
mlekacukier puder do oprószeniaprzygotowania:
Śmietankę ubijamy na sztywno (pamiętajmy, że
śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się
masło). Do
śmietanki dodajemy
cukier puder wymieszany z
fixem do
śmietany i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. W osobnym naczyniu miksujemy
mascarpone do momentu otrzymania puszystej masy. Do
mascarpone dodajemy ubitą
śmietanę i wszystko delikatnie mieszamy aż składniki się połączą.Krem dzielimy na ok. 5 części.Dno formy (ok. 20x30 cm) wyścielamy papierem do pieczenia. Każdy
biszkopt przez 1-2 sekundy namaczamy w
mleku i układamy pierwszą warstwę
biszkoptów. Następnie wykładamy część kremu i układamy
truskawki (pokrojone na połówki lub plasterki) które delikatnie wbijamy w masę - smarujemy kolejną częścią kremu. Następnie ponownie wykładamy warstwę
biszkoptów, krem, układamy
truskawki i wierzch smarujemy pozostałą część kremu. Tuż przed podaniem porcje ciasta oprószamy
cukrem pudrem.