Wykonanie
No cóż, ameryki nie odkryłyśmy.
Truskawki z
bitą śmietaną to
absolutna klasyka. Tak smakowało moje dzieciństwo i za każdym razem kiedy zajadam się tym deserem przypomina mi się beztroski czas kiedy wylizywałam talerz z resztek
truskawek.Mistrzem w przygotowywaniu tego deseru była Moja Babcia. Był genialny a ja mogłam go jeść codziennie przez całe lato!W poniższej propozycji dodałyśmy do
śmietany serek mascarpone. Dzięki niemu krem jest trochę sztywniejszy i całość ładnie się utrzymuje. I nadal jest bardzo, bardzo pyszny :)Potrzebujesz:1 szklanka umytych i odszypułkowanych
truskawek,200 ml
śmietany do ubijania,150 g
serka mascarpone,2 łyżki
cukru,2 łyżki
cukru pudru,kilka
biszkoptów,kilka sztuk małych bezikówWykonanie:
Truskawki zmiksuj z 2 łyżkami
cukru. W osobnym naczyniu ubij
śmietankę, pod koniec ubijania dodaj 1 łyżkę
cukru pudru. W miseczce wymieszaj dokładnie (najlepiej rózgą)
mascarpone z pozostałą łyżką
cukru pudru. Dodaj ubitą
śmietanę do
serka i delikatnie połącz całość.Przygotuj przezroczyste naczynia. Weź tyle
biszkoptów ile masz naczyń. Każdego
biszkopta zanurz na chwilę w zmiksowanych truskawkach i włóż go na dno szklanego naczynia. Następnie wyłóż na niego mieszankę
serka i
śmietanki, na to zmiksowane
truskawki, znów
śmietankę, itd. aż do wyczerpania składników. Gotowy deser włóż do lodówki do schłodzenia.Przed podaniem posyp pokruszonymi
bezami.
Smacznego!