Wykonanie
Dawno nic nie wstawiałam, ale już wróciłam.. W ramach przeprosin szybki i prosty deser
truskawkowy - w sam raz na lato. Składniki starczą na 4-8 porcji, wszystko zależy od pojemności szklanek/pucharków.
Składniki:- 1 opakowanie
galaretki truskawkowej- 0,5 kg
truskawek- 1-3 łyżek
cukru- 330 ml zimnej
śmietanki kremówki 30%Przygotowanie:Przygotowuję
galaretkę według opisu na opakowaniu i rozlewam ją do wysokich szklanek na 3/4 wysokości.
Śmietankę wyciągam z lodówki, wlewam do miski i dosypuję łyżkę
cukru (można wcale nie słodzić kremówki, ale to już od Was zależy jak lubicie). Mieszam mikserem, aż ubiję się na sztywno, mi to zajmuje około 10 min (dużo zależy od mocy miksera). Ubitą
śmietanę wstawiam do lodówki. Sprawdzam czy
galaretka wystygła, jeśli tak wstawiam do lodówki (możecie też wystawić na parapet lub do innego chłodnego miejsca, żeby szybciej stężała). Myję
truskawki, usuwam szypułki, zostawiam kilka ładnych sztuk do ozdobienia. Resztę
truskawek wkładam do wysokiego pojemnika i blenderuję, aż do momentu, gdy powstanie jednolity mus - można dodać 1-2 łyżki
cukru do smaku. Gotowy mus wstawiam do lodówki. Gdy
galaretka stężeje nakładam kilka łyżek ubitej kremówki,
potem mus
truskawkowy, robię mały kleksik ze
śmietany na musi i dekoruję
truskawką.PS. Możecie też zrobić kilka warstw
śmietana-mus, ja miałam zbyt dużo
galaretki nalanej i mi się nie zmieściło.Smacznego!Zapraszam na mojego nowego bloga, poświęconego tematyce równie kobiecej ZuzikZuzu i kosmetyki